niedziela, 10 listopada 2019

Ciasteczka brzoskwiniowe usteczka


Pieczone chrupiące ciasteczka z brzoskwinią, serem, posypane pachnącym cynamonem to moja propozycja dla fanów łatwych i szybkich w wykonaniu małych słodkości.

Składniki:

300g mąki pszennej
180g masła extra
250g białego półtłustego sera
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1/2  łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej do wysmarowania formy

Cukier cynamonowy:
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki cukru

Wykonanie:

1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki  o grubości 5-6 mm.

2. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem.

3. Ciasto:
Ser zmielić trzykrotnie. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, ser, cukry, jajko i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać okrągłe placki o średnicy 9 cm. Na każdy placek położyć kawałek brzoskwini, złożyć na pół, gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.





Ziemniaczane kotlety z marchewką i cukinią


Kotlety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem marchewki, cukinii i pachnącej cebulki są ciekawą propozycją bezmięsnego dania obiadowego.

Składniki:

1kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
1 cukinia
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka
bułka tarta
jajka

Wykonanie:

1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Delikatnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.

3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cukinię dokładnie umyć i ze skórką również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajko, bułkę tartą, przesmażoną cebulę z czosnkiem, marchew, cukinię i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5. Z gotowej masy uformować rękoma kotleciki, panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.





sobota, 9 listopada 2019

Roladki z jabłkami, cynamonem i cytrynowym lukrem


Chrupiące jabłkowe roladki pachnące cynamonem, oblane orzeźwiającym cytrynowym lukrem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców.

Składniki:

Ciasto:
600 mąki pszennej
250g masła extra
2 jajka
100g świeżych drożdży
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru kryształu
5ml naturalnego ekstraktu cytrynowego

Cytrynowy lukier:
1 łyżka naturalnego ekstraktu cytrynowego
3-4 łyżki soku z cytryny
200g cukru pudru

Dodatkowo:
4 jabłka
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
1 rozkłócone jajko
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Przełożyć do miski, posypać cynamonem, cukrem i całość dokładnie wymieszać.

2. Lukier cytrynowy:
Sok  cytryny i ekstrakt cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem aż do momentu uzyskania konsystencji lukru.

3. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru kryształu, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajka, ekstrakt cytrynowy i wyrośnięte drożdże, wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm i pokroić na prostokąty o wymiarach 8 x 12 cm.

4. Na każdym prostokącie ułożyć jabłko, posmarować rozkłóconym jajkiem i zwinąć w roladki.

5. Gotowe roladki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

6. Po tym czasie roladki wystudzić i polać cytrynowym lukrem.




Ciecierzyca po bretońsku z paprykową nutą


Jednogarnkowe, aromatyczne danie na bazie bogatej w białko chrupiącej ciecierzycy, pachnącej wędzonki i zdrowych warzyw z dużą ilością czerwonej papryki to świetna propozycja na rozgrzewający i sycący obiad.

Składniki:

350g ciecierzycy
300g szynki wędzonej
200g kiełbasy wędzonej
100g wędzonego boczku
3 czerwone papryki
1 puszka pomidorów krojonych
2 cebule
3 ząbki czosnku
330ml bulionu drobiowego
200g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 pęczek natki z pietruszki
olej rzepakowy
pieprz cytrynowy
sól morska

Wykonanie:

1. Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

2. Paprykę, kiełbasę, boczek i szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju dodać wędlinę i smażyć około 10 minut. Następnie podlać bulionem, dodać pomidory z puszki, koncentrat, papryki, suszoną bazylię, papryki w proszku i gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę, posiekaną natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i zagotować.

3. Potrawkę podawać z pieczywem i świeżą natką z pietruszki.




piątek, 25 października 2019

Czekoladowo - ciasteczkowy pudding z nutą kajmaku


Mocno czekoladowy deser z chrupiącymi kawałkami ciasteczek, polany masą kajmakową z pewnością zadowoli podniebienia fanów totalnej słodkości.

Składniki:

40g herbatników
1 budyń czekoladowy
500ml mleka
2 łyżki cukru
8 łyżek masy kajmakowej
2 łyżki krokantu
1 łyżka płatków czekoladowych

Wykonanie:

1. Herbatniki pokruszyć i wsypać na dno pucharków.

2. Budyń i cukier wymieszać w 1 szklance mleka, resztę zagotować. Następnie do gotującego się mleka wlać mleko wymieszane z budyniem i cukrem. Gotować na wolnym ogniu i mieszać aż do zgęstnienia. Gotowy budyń przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia.

3. Na wierzch wystudzonego budyniu nałożyć kajmak, posypać krokantem i płatkami czekoladowymi. Przed podaniem wstawić na godzinę do lodówki.





czwartek, 24 października 2019

Marynowana dynia z nutą pomarańczy


Dynia jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się w naszych warunkach i idealnie nadaje się do zrobienia przetworów. Ja proponuję marynowaną dynię z cudownym smakiem słodkich pomarańczy. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do mięsnych dań jak i deserów.

Składniki:

2kg obranej dyni
1,5 szklanki cukru
30g kwasku cytrynowego
18ml aromatu pomarańczowego

Wykonanie:

1. Miąższ z dyni pokroić w kostkę 1 x 1 cm i przełożyć do dużej miski.

2. Do pokrojonej dyni dodać cukier, kwasek cytrynowy i aromat pomarańczowy, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc.

3. Następnego dnia dynię przełożyć do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, zalać powstałym sokiem z dyni i zakręcić. (dynia w słoikach musi być całkowicie pokryta sokiem, gdyby soku  zabrakło należy dodać po troszeczkę przegotowanej wody)

4. Dynię w słoikach pasteryzować około 15 minut od zagotowania. Z porcji wychodzi 6-7 słoików 650 ml.






Chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami


Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z dużą ilością bakalii to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych i przekąskę między posiłkami, ale również mały słodki deserek do kawy dla dorosłych. Chrupiące ciasteczka lubią przecież wszyscy.

Składniki:

120g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
130g masła extra
100g brązowego cukru
1 łyżka miodu
110g płatków owsianych
45g suszonego berberysa
60g suszonej miechunki goldenberry
20g migdałów
20g orzechów laskowych
20g orzechów nerkowca
50g suszonych moreli
1 łyżka mleka
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, mieszać do momentu aż składniki dokładnie się roztopią.

2. Miechunkę, migdały, morelę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki.

3. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, płatki owsiane, suszonego berberysa miechunkę, migdały, morele, orzechy laskowe i nerkowca. Całość dokładnie wymieszać, wlać mleko, roztopione wcześniej składniki i dokładnie wymieszać łyżką.

4. Z ciasta formować rękoma kulki, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.

5. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić i pozostawić aby stwardniały i stały się chrupiące.





Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie marchewkowym


Szlachetne mięso z pachnącym tymiankiem, z dodatkiem aromatycznego sosu marchewkowego z akcentem suszonych pomidorów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

Składniki:

750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
tymianek
olej
sól
pieprz

Sos:
2 sztuki marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 połówek suszonych pomidorów
10cm pora
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczka słodkiej papryki
370ml bulionu drobiowego
200g śmietany 30%
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.

2. Sos:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić w piórka. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać marchew, por , podlać drobiowym bulionem i dusić około 15 minut. Po tym czasie dodać tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz drobno posiekane suszone pomidory, doprawić solą, pierzem i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu wlać śmietanę i  jeszcze chwilę smażyć.

3. Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem marchewkowym i podawać w towarzystwie ziemniaczków.





środa, 23 października 2019

Sałatka z kurczakiem, cieciorką i cebulką perłową


Sałatka z kurczakiem w towarzystwie zdrowej ciecierzycy, przyjemnie pikantnej cebulki perłowej oraz słodkiego ananasa z pewnością w mgnieniu oka rozejdzie się na każdej imprezie i równie szybko zniknie z talerza w postaci drugiego śniadania.

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy
400g fileta z kurczaka
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 mały słoik cebulki srebrzystej – perłowa  (320g)
1 por
2 łyżeczki przyprawy curry
4 łyżki majonezu
olej rzepakowy
pieprz cytrynowy
sól morska

Wykonanie:

1. Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

2. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju.

3. Ananasa, kukurydzę i cebulkę srebrzystą odsączyć z zalew.

4. Por umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki.

5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.





sobota, 19 października 2019

Naleśniki z jogurtem i borówkami


Naleśniki z dodatkiem zdrowego jogurtu i orzeźwiających owoców są świetną propozycją szybkiego, pełnowartościowego śniadania i z pewnością pomogą energicznie rozpocząć dzień.

Składniki:

Ciasto:
200ml mleka
250ml wody gazowanej
250g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki roztopionego masła
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta soli

Dodatkowo:

300g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
250g borówek amerykańskich

Wykonanie:

1. Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować dokładnie mikserem aż ciasto będzie gładkie.

2. Z gotowego ciasta na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.

3. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem i borówkami.

4. Naleśniki podawać polane jogurtem i borówkami amerykańskimi.