czwartek, 24 października 2019

Chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami


Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z dużą ilością bakalii to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych i przekąskę między posiłkami, ale również mały słodki deserek do kawy dla dorosłych. Chrupiące ciasteczka lubią przecież wszyscy.

Składniki:

120g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
130g masła extra
100g brązowego cukru
1 łyżka miodu
110g płatków owsianych
45g suszonego berberysa
60g suszonej miechunki goldenberry
20g migdałów
20g orzechów laskowych
20g orzechów nerkowca
50g suszonych moreli
1 łyżka mleka
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, mieszać do momentu aż składniki dokładnie się roztopią.

2. Miechunkę, migdały, morelę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki.

3. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, płatki owsiane, suszonego berberysa miechunkę, migdały, morele, orzechy laskowe i nerkowca. Całość dokładnie wymieszać, wlać mleko, roztopione wcześniej składniki i dokładnie wymieszać łyżką.

4. Z ciasta formować rękoma kulki, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.

5. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić i pozostawić aby stwardniały i stały się chrupiące.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz