Szybkie
w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z dużą ilością bakalii to nie tylko fajny
pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych i przekąskę między posiłkami, ale
również mały słodki deserek do kawy dla dorosłych. Chrupiące ciasteczka lubią
przecież wszyscy.
Składniki:
120g
mąki pszennej
1
łyżeczka sody
130g
masła extra
100g
brązowego cukru
1
łyżka miodu
110g
płatków owsianych
45g
suszonego berberysa
60g
suszonej miechunki goldenberry
20g
migdałów
20g
orzechów laskowych
20g
orzechów nerkowca
50g
suszonych moreli
1
łyżka mleka
olej
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, mieszać do momentu aż składniki
dokładnie się roztopią.
2.
Miechunkę, migdały, morelę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
3.
Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, płatki owsiane, suszonego berberysa
miechunkę, migdały, morele, orzechy laskowe i nerkowca. Całość dokładnie
wymieszać, wlać mleko, roztopione wcześniej składniki i dokładnie wymieszać
łyżką.
4.
Z ciasta formować rękoma kulki, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej
papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
5. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15-18
minut. Po upieczeniu wystudzić i pozostawić aby stwardniały i stały się
chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz