niedziela, 10 listopada 2019

Ziemniaczane kotlety z marchewką i cukinią


Kotlety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem marchewki, cukinii i pachnącej cebulki są ciekawą propozycją bezmięsnego dania obiadowego.

Składniki:

1kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
1 cukinia
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka
bułka tarta
jajka

Wykonanie:

1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Delikatnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.

3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cukinię dokładnie umyć i ze skórką również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajko, bułkę tartą, przesmażoną cebulę z czosnkiem, marchew, cukinię i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5. Z gotowej masy uformować rękoma kotleciki, panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz