Kotlety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem marchewki,
cukinii i pachnącej cebulki są ciekawą propozycją bezmięsnego dania obiadowego.
Składniki:
1kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
1 cukinia
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka
bułka tarta
jajka
Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do
miękkości. Delikatnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić
maszynką do mielenia.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju.
3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cukinię
dokładnie umyć i ze skórką również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajko, bułkę
tartą, przesmażoną cebulę z czosnkiem, marchew, cukinię i całość dokładnie
wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Z gotowej masy uformować rękoma kotleciki,
panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju
z obydwu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz