sobota, 9 listopada 2019

Ciecierzyca po bretońsku z paprykową nutą


Jednogarnkowe, aromatyczne danie na bazie bogatej w białko chrupiącej ciecierzycy, pachnącej wędzonki i zdrowych warzyw z dużą ilością czerwonej papryki to świetna propozycja na rozgrzewający i sycący obiad.

Składniki:

350g ciecierzycy
300g szynki wędzonej
200g kiełbasy wędzonej
100g wędzonego boczku
3 czerwone papryki
1 puszka pomidorów krojonych
2 cebule
3 ząbki czosnku
330ml bulionu drobiowego
200g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 pęczek natki z pietruszki
olej rzepakowy
pieprz cytrynowy
sól morska

Wykonanie:

1. Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

2. Paprykę, kiełbasę, boczek i szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju dodać wędlinę i smażyć około 10 minut. Następnie podlać bulionem, dodać pomidory z puszki, koncentrat, papryki, suszoną bazylię, papryki w proszku i gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę, posiekaną natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i zagotować.

3. Potrawkę podawać z pieczywem i świeżą natką z pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz