Jednogarnkowe,
aromatyczne danie na bazie bogatej w białko chrupiącej ciecierzycy, pachnącej
wędzonki i zdrowych warzyw z dużą ilością czerwonej papryki to świetna
propozycja na rozgrzewający i sycący obiad.
Składniki:
350g
ciecierzycy
300g
szynki wędzonej
200g
kiełbasy wędzonej
100g
wędzonego boczku
3
czerwone papryki
1
puszka pomidorów krojonych
2
cebule
3
ząbki czosnku
330ml
bulionu drobiowego
200g
koncentratu pomidorowego
2
łyżeczki suszonej bazylii
1
łyżeczka słodkiej papryki
1
łyżeczka ostrej papryki
1
pęczek natki z pietruszki
olej
rzepakowy
pieprz
cytrynowy
sól
morska
Wykonanie:
1. Ciecierzycę
zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko
osolonym wrzątku do miękkości.
2. Paprykę,
kiełbasę, boczek i szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno
posiekać, zeszklić na oleju dodać wędlinę i smażyć około 10 minut. Następnie
podlać bulionem, dodać pomidory z puszki, koncentrat, papryki, suszoną bazylię,
papryki w proszku i gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę,
posiekaną natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i zagotować.
3. Potrawkę podawać z pieczywem i świeżą natką z
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz