czwartek, 24 października 2019

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie marchewkowym


Szlachetne mięso z pachnącym tymiankiem, z dodatkiem aromatycznego sosu marchewkowego z akcentem suszonych pomidorów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

Składniki:

750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
tymianek
olej
sól
pieprz

Sos:
2 sztuki marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 połówek suszonych pomidorów
10cm pora
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczka słodkiej papryki
370ml bulionu drobiowego
200g śmietany 30%
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.

2. Sos:
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić w piórka. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać marchew, por , podlać drobiowym bulionem i dusić około 15 minut. Po tym czasie dodać tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz drobno posiekane suszone pomidory, doprawić solą, pierzem i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu wlać śmietanę i  jeszcze chwilę smażyć.

3. Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem marchewkowym i podawać w towarzystwie ziemniaczków.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz