Szlachetne
mięso z pachnącym tymiankiem, z dodatkiem aromatycznego sosu marchewkowego z
akcentem suszonych pomidorów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w
gronie najbliższych.
Składniki:
750g
polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
tymianek
olej
sól
pieprz
Sos:
2
sztuki marchewki
1
cebula
2
ząbki czosnku
10
połówek suszonych pomidorów
10cm
pora
1
łyżeczka tymianku
1/2
łyżeczka ostrej papryki
1/2
łyżeczka słodkiej papryki
370ml
bulionu drobiowego
200g
śmietany 30%
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na
około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec
przez około 20-25 minut.
2.
Sos:
Marchewki
obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić w piórka. Na rozgrzanym
maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać
marchew, por , podlać drobiowym bulionem i dusić około 15 minut. Po tym czasie
dodać tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz drobno posiekane suszone pomidory,
doprawić solą, pierzem i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu wlać
śmietanę i jeszcze chwilę smażyć.
3. Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, polać sosem marchewkowym i
podawać w towarzystwie ziemniaczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz