Dynia
jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się w naszych warunkach i
idealnie nadaje się do zrobienia przetworów. Ja proponuję marynowaną dynię z cudownym
smakiem słodkich pomarańczy. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do
mięsnych dań jak i deserów.
Składniki:
2kg
obranej dyni
1,5
szklanki cukru
30g
kwasku cytrynowego
18ml
aromatu pomarańczowego
Wykonanie:
1. Miąższ z dyni pokroić w kostkę 1 x 1 cm i
przełożyć do dużej miski.
2.
Do pokrojonej dyni dodać cukier, kwasek
cytrynowy i aromat pomarańczowy, całość dokładnie wymieszać i wstawić do
lodówki na całą noc.
3.
Następnego dnia dynię przełożyć do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików,
zalać powstałym sokiem z dyni i zakręcić. (dynia w słoikach musi być całkowicie
pokryta sokiem, gdyby soku zabrakło
należy dodać po troszeczkę przegotowanej wody)
4. Dynię w słoikach pasteryzować około 15 minut od zagotowania. Z porcji
wychodzi 6-7 słoików 650 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz