czwartek, 24 października 2019

Marynowana dynia z nutą pomarańczy


Dynia jest warzywem, które bardzo dobrze przechowuje się w naszych warunkach i idealnie nadaje się do zrobienia przetworów. Ja proponuję marynowaną dynię z cudownym smakiem słodkich pomarańczy. Dynia w mojej wersji to świetny dodatek do mięsnych dań jak i deserów.

Składniki:

2kg obranej dyni
1,5 szklanki cukru
30g kwasku cytrynowego
18ml aromatu pomarańczowego

Wykonanie:

1. Miąższ z dyni pokroić w kostkę 1 x 1 cm i przełożyć do dużej miski.

2. Do pokrojonej dyni dodać cukier, kwasek cytrynowy i aromat pomarańczowy, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc.

3. Następnego dnia dynię przełożyć do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, zalać powstałym sokiem z dyni i zakręcić. (dynia w słoikach musi być całkowicie pokryta sokiem, gdyby soku  zabrakło należy dodać po troszeczkę przegotowanej wody)

4. Dynię w słoikach pasteryzować około 15 minut od zagotowania. Z porcji wychodzi 6-7 słoików 650 ml.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz