niedziela, 10 listopada 2019

Ciasteczka brzoskwiniowe usteczka


Pieczone chrupiące ciasteczka z brzoskwinią, serem, posypane pachnącym cynamonem to moja propozycja dla fanów łatwych i szybkich w wykonaniu małych słodkości.

Składniki:

300g mąki pszennej
180g masła extra
250g białego półtłustego sera
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1/2  łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej do wysmarowania formy

Cukier cynamonowy:
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki cukru

Wykonanie:

1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki  o grubości 5-6 mm.

2. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem.

3. Ciasto:
Ser zmielić trzykrotnie. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, ser, cukry, jajko i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać okrągłe placki o średnicy 9 cm. Na każdy placek położyć kawałek brzoskwini, złożyć na pół, gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.





1 komentarz: