Pieczone
chrupiące ciasteczka z brzoskwinią, serem, posypane pachnącym cynamonem to moja
propozycja dla fanów łatwych i szybkich w wykonaniu małych słodkości.
Składniki:
300g
mąki pszennej
180g
masła extra
250g
białego półtłustego sera
6
łyżek cukru pudru
4
łyżeczki cukru wanilinowego
1
jajko
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1
puszka brzoskwiń
1
jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej
do wysmarowania formy
Cukier
cynamonowy:
1/2
łyżeczki cynamonu
3
łyżeczki cukru
Wykonanie:
1.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki o grubości 5-6 mm.
2.
Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem.
3.
Ciasto:
Ser
zmielić trzykrotnie. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, ser,
cukry, jajko i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić
na do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować
na grubość ok. 5 mm i wykrawać okrągłe placki o średnicy 9 cm. Na każdy placek
położyć kawałek brzoskwini, złożyć na pół, gotowe ułożyć na blaszce
wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować
rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
urocze:)
OdpowiedzUsuń