środa, 23 października 2019

Sałatka z kurczakiem, cieciorką i cebulką perłową


Sałatka z kurczakiem w towarzystwie zdrowej ciecierzycy, przyjemnie pikantnej cebulki perłowej oraz słodkiego ananasa z pewnością w mgnieniu oka rozejdzie się na każdej imprezie i równie szybko zniknie z talerza w postaci drugiego śniadania.

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy
400g fileta z kurczaka
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 mały słoik cebulki srebrzystej – perłowa  (320g)
1 por
2 łyżeczki przyprawy curry
4 łyżki majonezu
olej rzepakowy
pieprz cytrynowy
sól morska

Wykonanie:

1. Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

2. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju.

3. Ananasa, kukurydzę i cebulkę srebrzystą odsączyć z zalew.

4. Por umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki.

5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz