Sałatka
z kurczakiem w towarzystwie zdrowej ciecierzycy, przyjemnie pikantnej cebulki
perłowej oraz słodkiego ananasa z pewnością w mgnieniu oka rozejdzie się na
każdej imprezie i równie szybko zniknie z talerza w postaci drugiego śniadania.
Składniki:
1
szklanka ciecierzycy
400g
fileta z kurczaka
1
puszka ananasa
1
puszka kukurydzy konserwowej
1
mały słoik cebulki srebrzystej – perłowa
(320g)
1
por
2
łyżeczki przyprawy curry
4
łyżki majonezu
olej
rzepakowy
pieprz
cytrynowy
sól
morska
Wykonanie:
1. Ciecierzycę zalać wodą i
pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko osolonym
wrzątku do miękkości.
2.
Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą,
pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju.
3.
Ananasa, kukurydzę i cebulkę srebrzystą odsączyć z zalew.
4.
Por umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki.
5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej
miski, dodać majonez, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do
lodówki aby smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz