sobota, 9 listopada 2019

Roladki z jabłkami, cynamonem i cytrynowym lukrem


Chrupiące jabłkowe roladki pachnące cynamonem, oblane orzeźwiającym cytrynowym lukrem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców.

Składniki:

Ciasto:
600 mąki pszennej
250g masła extra
2 jajka
100g świeżych drożdży
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru kryształu
5ml naturalnego ekstraktu cytrynowego

Cytrynowy lukier:
1 łyżka naturalnego ekstraktu cytrynowego
3-4 łyżki soku z cytryny
200g cukru pudru

Dodatkowo:
4 jabłka
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
1 rozkłócone jajko
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Przełożyć do miski, posypać cynamonem, cukrem i całość dokładnie wymieszać.

2. Lukier cytrynowy:
Sok  cytryny i ekstrakt cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem aż do momentu uzyskania konsystencji lukru.

3. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru kryształu, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajka, ekstrakt cytrynowy i wyrośnięte drożdże, wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm i pokroić na prostokąty o wymiarach 8 x 12 cm.

4. Na każdym prostokącie ułożyć jabłko, posmarować rozkłóconym jajkiem i zwinąć w roladki.

5. Gotowe roladki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

6. Po tym czasie roladki wystudzić i polać cytrynowym lukrem.




2 komentarze: