Chrupiące
jabłkowe roladki pachnące cynamonem, oblane orzeźwiającym cytrynowym lukrem to
doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych
owoców.
Składniki:
Ciasto:
600
mąki pszennej
250g
masła extra
2
jajka
100g
świeżych drożdży
5
łyżek cukru pudru
1
łyżka cukru kryształu
5ml
naturalnego ekstraktu cytrynowego
Cytrynowy
lukier:
1
łyżka naturalnego ekstraktu cytrynowego
3-4
łyżki soku z cytryny
200g
cukru pudru
Dodatkowo:
4
jabłka
2
łyżki cynamonu
3
łyżki cukru
1
rozkłócone jajko
olej
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Przełożyć do
miski, posypać cynamonem, cukrem i całość dokładnie wymieszać.
2. Lukier cytrynowy:
Sok cytryny i ekstrakt cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem aż do momentu uzyskania konsystencji lukru.
3.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać łyżkę cukru kryształu, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe
miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę
masło, cukier, jajka, ekstrakt cytrynowy i wyrośnięte drożdże, wymieszać
mikserem do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść
i wyrobić, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm i
pokroić na prostokąty o wymiarach 8 x 12 cm.
4.
Na każdym prostokącie ułożyć jabłko, posmarować rozkłóconym jajkiem i zwinąć w
roladki.
5.
Gotowe roladki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
6. Po tym czasie roladki wystudzić i polać cytrynowym lukrem.
ale pyszny deser!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń