czwartek, 5 grudnia 2019

Pasztet z wątróbką i żurawiną


Pachnący owocową nutą, miękki i soczysty pasztet, pieczony z dodatkiem słodkiej żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki z pewnością będzie hitem świątecznego stołu.

Składniki:

600g łopatki wieprzowej
250g fileta z kurczaka
500g boczku wieprzowego
500g wątróbki drobiowej
130g masła extra
4 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 bułki kajzerki
1,5 szklanki mleka
150g suszonej żurawiny
1 pęczek natki z pietruszki
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć z jego nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek, czosnek, cebulę i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodać zmielone mięso z dodatkami, wątróbkę, żurawinę i natkę z pietruszki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać ubite na sztywno białka i ponownie delikatnie wymieszać.

2. Gotową masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 60-70 minut.



Noże z serii GRANITE wykute z jednego kawałka stali, posiadające ergonomiczną, satynowaną rękojeść z tworzywa sztucznego zapewniającą doskonałe wyważenie. Zastosowana stal składa się z najlepszej jakości stopu powszechnie stosowanego w światowej klasy produktach co gwarantuje jej wysoką odporność na korozje, oraz bardzo dobrą wytrzymałość.


Noże GRANITE oraz wiele innych przedmiotów AMBITION, które będą doskonałym prezentami pod tegoroczną choinką znajdziecie na http://ambition.pl




Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa oraz jej doskonały kształt. Porcelana Kubiko łączy w sobie te cechy, dzięki czemu jest idealna na specjalne okazje, podczas ważnych uroczystości oraz rodzinnych spotkań.




Idealnym dodatkiem w kuchni pomocnym zarówno podczas pieczenia jak i gotowania są rękawice kuchenne. Jeśli dodatkowo mają bajeczne kolory i niezwykle funkcjonalny, praktyczny kształt, nie tylko ożywią kuchnię ale przede wszystkim idealnie zabezpieczą przed poparzeniem. W kolekcji Frida dostępne są unikalne rękawice wykonane z neoprenu, materiału wyjątkowo odpornego na działanie zarówno bardzo wysokich do 260°C jak i bardzo niskich temperatur oraz na uszkodzenia mechaniczne.



wtorek, 3 grudnia 2019

Papryka faszerowana ryżem, szpinakiem i wędzoną kiełbasą


Czerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku  to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki.

Składniki:

6 czerwonych papryk

Farsz:
200g ryżu
360g mrożonego szpinaku
2 cebule
3 ząbki czosnku
60g sera feta
1 łyżka przyprawy curry
1 szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Papryki umyć, odkroić górną część i  usunąć gniazda nasienne.

2. Farsz:
Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć następne 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, kiełbasę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Papryki napełnić farszem, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.




Z Kiełbasami Morlińskimi nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych !!! Przepisy z kiełbaskami znajdziecie na https://morliny.pl/przepisy




KIEŁBASY MORLIŃSKIE ZDOBYWAJĄ KUCHNIE !!!

Więcej na https://morliny.pl








niedziela, 1 grudnia 2019

Teksańskie rollsy


Tortilla z serkiem śmietankowym z dużą ilością pikantnej teksańskiej kiełbasy, plastrów żółtego sera, świeżej sałaty i chrupiącej kukurydzy oraz papryki. Rollsy są doskonałą propozycją na imprezową przystawkę lub przekąskę.

Składniki:

6 placków tortilli
500g śmietankowego serka
18 plastrów żółtego sera
18 liści sałaty masłowej
1 czerwona papryka
1 puszka konserwowej kukurydzy
1 pęczek szczypiorku
1 słoik marynowanych małych ostrych papryczek

Wykonanie:

1. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a sałatę dokładnie umyć i osuszyć.

2. Placki tortilli posmarować śmietankowym serkiem, posypać kukurydzą, papryką, szczypiorkiem, ułożyć po 3 liście sałaty, 3 plastry żółtego sera i ułożyć 1,5 kiełbaski. Całość zwinąć ciasno w rulon, a następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Po tym czasie każdy rulon pokroić  na kawałki o grubości około 2-3 cm. Na wierzch każdego rollsa dodać marynowaną ostrą papryczkę i spiąć wykałaczką.


Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy sen, za to z chęcią posłużą za podstawę Waszych ulubionych potraw.



Teksańska -Wielkie odkrycie Ameryki: wyrazista, pikantna, po teksańsku ostra. A to wszystko dzięki chilli



Kiełbasy Morlińskie zdobywają kuchnie, sprawdzą się w każdej :) 
Sprawdźcie na https://morliny.pl









Przyszedł czas na MORLINY :)


Kurczak nadziany mięsem i żurawiną


Pachnący owocową nutą, miękki i soczysty kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem słodkiej żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki to świetny pomysł na świąteczny rodzinny obiad.

Składniki:

2,2kg kurczaka
2 łyżki przyprawy do kurczaka
sól
pieprz

Farsz:
400g łopatki wieprzowej
250g fileta z kurczaka
400g boczku wieprzowego
500g wątróbki drobiowej
125g masła extra
3 jajka
2 bułki kajzerki
1 szklanka mleka
100g suszonej żurawiny
1 pęczek natki z pietruszki
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kurczaka umyć, osuszyć, usunąć korpus i pozostałe kości. Następnie od środka natrzeć solą, pieprzem, a na zewnątrz przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka zszyć dratwą zostawiając mały otwór na włożenie farszu.

2. Farsz:
Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć z jego nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodać mięso mielone z bułką, wątróbkę, żurawinę i natkę z pietruszki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać ubite na sztywno białka i ponownie delikatnie wymieszać.

3. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć do końca i związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć do rękawa piersiami do góry, zawiązać z obydwu stron, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 110-120 minut.



AMBITION GRANITE to noże wykute z jednego kawałka stali, posiadające ergonomiczną, satynowaną rękojeść z tworzywa sztucznego zapewniającą doskonałe wyważenie. Zastosowana stal składa się z najlepszej jakości stopu powszechnie stosowanego w światowej klasy produktach co gwarantuje jej wysoką odporność na korozje, oraz bardzo dobrą wytrzymałość.

Idealne na prezent :)








Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa oraz jej doskonały kształt.

Porcelana Kubiko łączy w sobie te cechy, dzięki czemu jest idealna na specjalne okazje, podczas ważnych uroczystości oraz rodzinnych spotkań.

Doskonałe pomysły na prezent znajdziecie na



Marka AMBITION dba o to, aby Wasze Święta były wyjątkowe :)



Idealnym dodatkiem w kuchni pomocnym zarówno podczas pieczenia jak i gotowania są rękawice kuchenne.
Rękawice kuchenne Folk ozdobione motywem kwiatowym. Wykonane z neoprenu są idealnym dodatkiem w kuchni pomocnym zarówno podczas pieczenia jak i gotowania. Materiał neopren jest wyjątkowo odporny na działanie zarówno bardzo wysokich do 260°C jak i bardzo niskich temperatur oraz na uszkodzenia mechaniczne. Praktyczny rękaw zabezpiecza przed poparzeniem. Stanowi bardzo ciekawą ozdobę kuchni zarówno w stylu modern, rustykalnym czy cottage. Soczyste kolory i nawiązanie do motywów ludowych można teraz odnaleźć na naczyniach kuchennych, dekoracjach oraz dodatkach. Dodatkowym atutem rękawic jest to, że dopasowują się do kształtu dłoni. Można je prać w temperaturze 60°C, nie wyżymać. W linii oprócz rękawic kuchennych znajdują się m.in. kubki szklane, kubki termiczne, kubki porcelanowe, garnki, noże oraz podkładki korkowe.


Rękawice w bajecznych kolorach znajdziecie na