Czerwone
papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z
dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący
obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci
imprezowej przystawki.
Składniki:
6
czerwonych papryk
Farsz:
200g
ryżu
360g
mrożonego szpinaku
2
cebule
3
ząbki czosnku
60g
sera feta
1
łyżka przyprawy curry
1
szczypta gałki muszkatołowej
2
łyżki masła
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1.
Papryki umyć, odkroić górną część i
usunąć gniazda nasienne.
2.
Farsz:
Ryż
ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry.
Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno
posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10
minut. Następnie dodać pokruszony ser feta, szczyptę gałki muszkatołowej i
smażyć następne 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, kiełbasę, całość dokładnie
wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.
Papryki napełnić farszem, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem.
Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.
Z Kiełbasami Morlińskimi nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych !!! Przepisy z kiełbaskami znajdziecie na https://morliny.pl/przepisy
KIEŁBASY MORLIŃSKIE ZDOBYWAJĄ KUCHNIE !!!
Więcej na https://morliny.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz