wtorek, 3 grudnia 2019

Papryka faszerowana ryżem, szpinakiem i wędzoną kiełbasą


Czerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku  to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki.

Składniki:

6 czerwonych papryk

Farsz:
200g ryżu
360g mrożonego szpinaku
2 cebule
3 ząbki czosnku
60g sera feta
1 łyżka przyprawy curry
1 szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Papryki umyć, odkroić górną część i  usunąć gniazda nasienne.

2. Farsz:
Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć następne 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, kiełbasę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Papryki napełnić farszem, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.




Z Kiełbasami Morlińskimi nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych !!! Przepisy z kiełbaskami znajdziecie na https://morliny.pl/przepisy




KIEŁBASY MORLIŃSKIE ZDOBYWAJĄ KUCHNIE !!!

Więcej na https://morliny.pl








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz