czwartek, 2 maja 2019

Warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem i prażonym słonecznikiem


Makaronowa sałatka z kurczakiem w towarzystwie chrupiącego brokułu i prażonego słonecznika oraz lekko słonego sera, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania.

Składniki:

500g brokuł
400g fileta z kurczaka
200g makaronu świderki
150g sera feta
100g pestek słonecznika
4 łyżeczki przyprawy curry
sól
pieprz
cukier
olej

Sos czosnkowy:
250g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.

2. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju.

3. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku.

4. Ser feta pokroić w kostkę, a słonecznik uprażyć na suchej patelni.

5. Sos czosnkowy:
Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: 1/2 ilości makaronu, 1/2 ilości różyczek brokułu, 1/2 ilości sera fety, 1/2  ilości słonecznika, kawałki kurczaka, polać sosem czosnkowym. Następnie ułożyć pozostałą ilość makaronu, sera fety, brokuły, sos i na końcu posypać słonecznikiem.





1 komentarz: