Szlachetne,
delikatne mięso z dodatkiem aromatycznego sosu curry, który idealnie
komponuje się z dodatkiem słodkich bananów
to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.
Składniki:
1kg
polędwiczek wieprzowych
6
dojrzałych bananów
sól
pieprz
olej
do smażenia i wysmarowania naczynia
Sos
curry:
330g
śmietany 12%
250g
śmietany 18%
1/2
szklanka wody
10
łyżek ketchupu
4
łyżki przyprawy curry
100g
żółtego sera
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Banany obrać ze skórki i pokroić na plasterki o grubości 5 mm.
2.
Sos curry:
Śmietany,
wodę i ketchup przełożyć do naczynia i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie
dodać przyprawę curry, starty żółty ser i całość dokładnie wymieszać, doprawić
do smaku solą i pieprzem.
3.
Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 2 cm, lekko spłaszczyć
dłonią, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie
obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
4.
Plastry polędwiczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, dodać
pokrojone banany i zalać sosem curry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i piec przez około 30-35 minut.
5. Gotowe polędwiczki w curry podawać w towarzystwie ryżu lub kasz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz