piątek, 3 maja 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie curry i nutą słodkich bananów


Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznego sosu curry, który idealnie komponuje  się z dodatkiem słodkich bananów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

Składniki:

1kg polędwiczek wieprzowych
6 dojrzałych  bananów
sól
pieprz
olej do smażenia i wysmarowania naczynia

Sos curry:
330g śmietany 12%
250g śmietany 18%
1/2 szklanka wody
10 łyżek ketchupu
4 łyżki przyprawy curry
100g żółtego sera
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Banany obrać ze skórki i pokroić na plasterki o grubości 5 mm.

2. Sos curry:
Śmietany, wodę i ketchup przełożyć do naczynia i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać przyprawę curry, starty żółty ser i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 2 cm, lekko spłaszczyć dłonią, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

4. Plastry polędwiczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, dodać pokrojone banany i zalać sosem curry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.

5. Gotowe polędwiczki w curry podawać w towarzystwie ryżu lub kasz.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz