Takie
ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z truskawkami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt, galaretkę i pyszną masę
śmietanową z mascarpone. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli
każdego łasucha.
Składniki:
Biszkopt
:
3
jajka
100g
mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
160g
cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
olej
Warstwa
truskawkowa:
700g
truskawek
2
galaretki truskawkowe
800ml
wrzątku
1
łyżeczka żelatyny
Masa
śmietanowa:
500ml
śmietany 36%
250g
mascarpone
4
łyżki cukru pudru
1
łyżka cukru wanilinowego
2
śmietan-fixy
Poncz:
50ml
wody
40ml
soku z cytryny
60ml
wódki np. cytrynowej
1
łyżka cukru
Wykonanie:
1.
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość
dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach
24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie
wystudzić.
2.
Warstwa truskawkowa:
Truskawki
umyć, pozbawić szypułek i pokroić w małą kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać truskawki i dokładnie wymieszać.
3.
Masa śmietanowa:
Śmietanę
ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać cukry i dalej ubijać aż masa będzie
sztywna. Następnie małymi porcjami dodać mascarpone, całość delikatnie i chwilę
miksować.
4.
Poncz:
Wodę
dokładnie wymieszać z wódką, sokiem z cytryny i cukrem.
5. Płatki migdałowe uprażyć
na suchej patelni.
6.
Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę truskawkową z galaretką,
wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi, wstawić do
lodówki.
Ale pychota :)
OdpowiedzUsuńEwelinko narobiłaś mi smaka...
OdpowiedzUsuńznów truskawki moje ulubione .... Pycha
Uwielbiam truskawki i wszystkie ciasta na bazie tych owoców! ; ) Czekam na inne przepisy
OdpowiedzUsuńAle rewelacja! Super, poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńBędę robić dzisiaj <3 :D Mam nadzieję, że mi się uda i wyjdzie tak ładne jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńjaki to rozmiar blaszki? nie chciałabym,żeby wyszło zbyt płaskie
OdpowiedzUsuńW punkcie pierwszym jest napisane :) Ja mam kwadratową formę 24 x 24 cm
UsuńAle ładny :) Pyszności
OdpowiedzUsuńMniam mniam super :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że mi też wyjdzie placek palce lizać
OdpowiedzUsuń