Wysoki,
puszysty, tradycyjny sernik z soczystymi z pełnymi witamin jagodami, polany
delikatną, słodką białą czekoladą jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast
od lat goszczących na naszych stołach. Idealny do spotkań w gronie rodzinnym.
Składniki:
Spód:
200g
ciastek pełnoziarnistych
60g
masła
Masa
serowa:
1,20kg
półtłustego sera (3-krotnie zmielonego)
4
jajka
2
żółtka
340g
cukru drobnego
64g
budyniu śmietankowego
9ml
aromatu śmietankowego
380g
świeżych leśnych jagód
Polewa:
150g
białej czekolady
3
łyżki mleka
2
łyżki masła
Dekoracja:
100g
jagód
różowe
kuleczki zbożowe
Wykonanie:
1. Spód:
Ciastka zmiksować do postaci
bułki tartej, dodać rozpuszczone i wystudzone masło, całość dokładnie wymieszać
i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Jagody umyć, pozbawić
ogonków i zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć przez sito do otrzymania
gładkiego puree.
3. Masa serowa:
Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrem, dodawać partiami
ser, cały czas ucierając, aby masa serowa stała się gładka. Następnie dodać
aromat śmietankowy, budyń i przetarte jagody. Całość dokładnie wymieszać. Masę
serową wylać na schłodzony spód tortownicy i dokładnie wyrównać.
4. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie
pozostawić do wystudzenia.
5. Polewa:
Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli
wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz