Szybka i łatwa w przygotowaniu kolorowa sałatka ze świeżej rukoli, soczystego i orzeźwiającego granatu, wyrazistego w smaku wędzonego łososia i delikatnej mozzarelli. Polana dressingiem o owocowej nucie i posypana chrupiącymi orzeszkami smakuje obłędnie.
Składniki:
80g
rukoli
200g
wędzonego łososia w plastrach
1
granat
150g
mini mozzarelli
10
sztuk czarnych oliwek
60g
orzeszków ziemnych niesolonych
sól i pieprz
Dressing:
3
łyżek oliwy z oliwek
3
łyżka miodu
2
łyżki soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Rukolę umyć i osuszyć, a mini mozzarellę odsączyć z zalewy.
2. Granat wyłuskać z ziarenek, a oliwki pokroić w plasterki.
3. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
4. Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki.
5. Dressing:
Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły.
6. Na talerzu ułożyć rukolę, łososia, ziarna granatu, oliwki, ser mozzarella, posypać uprażonymi orzeszkami, wymieszać i polać dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz