sobota, 1 maja 2021

Sałatka z granatem, wędzonym łososiem i chrupiącymi orzeszkami



Szybka i łatwa w przygotowaniu kolorowa sałatka ze świeżej rukoli, soczystego i orzeźwiającego granatu, wyrazistego w smaku wędzonego łososia i delikatnej mozzarelli. Polana dressingiem o owocowej nucie i posypana chrupiącymi orzeszkami smakuje obłędnie.

Składniki:

80g rukoli

200g wędzonego łososia w plastrach

1 granat

150g mini mozzarelli

10 sztuk czarnych oliwek

60g orzeszków ziemnych niesolonych

sól i pieprz

Dressing:

3 łyżek oliwy z oliwek

3 łyżka miodu

2 łyżki soku z cytryny

sól

świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1.     Rukolę umyć i osuszyć, a mini mozzarellę odsączyć z zalewy.

2.     Granat wyłuskać z ziarenek, a oliwki pokroić w plasterki.

3.     Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

4.     Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki.

5.     Dressing:

Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły.

6.     Na talerzu ułożyć rukolę, łososia, ziarna granatu, oliwki, ser mozzarella, posypać uprażonymi orzeszkami, wymieszać i polać dressingiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz