piątek, 6 listopada 2020

Dyniowa zapiekanka prosto z patelni w towarzystwie kurczaka i aromatycznego boczku

 


Bardzo pożywna zapiekanka na bazie soczystej dyni, delikatnego, wyraziście przyprawionego mięsa z kurczaka, pachnącego boczku, oraz rozmaitych ziół to świetna propozycja na błyskawiczny i sycący obiad.

Składniki:

400g fileta z kurczaka

300g obranej dyni

1 cebula

1 ząbek czosnku

180g boczku w plastrach

3 łyżeczki curry

2 łyżeczki tymianku

2 łyżeczki ziół prowansalskich

125ml śmietany 30%

2 jajka

170g żółtego sera

3 łyżki olej

sól

pieprz

Wykonanie:

1. Fileta pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na około 30 minut.

2. Boczek w plastrach pokroić w paseczki, a dynię w kostkę.

3. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z kurczaka i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony boczek, dynię, tymianek, zioła prowansalskie i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, a na końcu wierzch posypać startym żółtym serem.

5. Zapiekankę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz