Aromatyczny,
pachnący pomidorami i papryką sos w połączeniu z soczystymi mięsnymi
pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy
w przygotowaniu i sycący obiad.
Składniki:
Pulpety:
300g
fileta z kurczaka
300g
mięsa z łopatki wieprzowej
200g
mięsa z wołowiny
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
pęczek natki z pietruszki
2
łyżki majeranku
2
łyżki bułki tartej
1
jajko
sól
pieprz
olej
Sos
pomidorowy z warzywami:
1 czerwona
cebula
3 białe
cebule
2
ząbki czosnku
2
czerwone papryki
1
żółta papryka
4
pomidory
500g
przecieru pomidorowego
4cm
imbiru
1
łyżka przyprawy garam masala
1
pęczek natki z pietruszki
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Pulpety:
Mięso
z łopatki, wołowinę i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę
z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać
przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę
tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić
do smaku solą i pieprzem. Z gotowej mięsnej masy uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Pulpeciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2.
Sos pomidorowy z warzywami:
Papryki
umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć
skórkę i pokroić w większą kostkę. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać,
zeszklić na oleju, dodać przyprawę garam masala, pokrojone papryki, pomidory i
całość chwilę smażyć. Następnie dodać starty imbir, wlać przecier pomidorowy,
doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę
odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać
podsmażone pulpeciki i chwilę dusić na wolnym ogniu.
3. Gotowe pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym podawać z ryżem lub
kaszą.
Muszę to koniecznie wypróbowć, chodziło mi po głowie coś takiego ostatnio. Zapisujędo zakładek! :)
OdpowiedzUsuń