czwartek, 4 czerwca 2020

Chrupiące gofry z truskawkami i bitą śmietaną


Chrupiące, lekkie gofry z orzeźwiającymi truskawkami i puszystą bitą śmietaną to świetny pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami.

Składniki:

Gofry:
2 jajka
340g mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
olej do wysmarowania gofrownicy

Frużelina truskawkowa:
200g truskawek
30 cukru
80ml wody
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
bita śmietana
kilka truskawek

Wykonanie:

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce.

3. Frużelina truskawkowa:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

4. Gotowe gofry podawać z frużeliną truskawkową, bitą śmietaną i plasterkami truskawek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz