Chrupiące,
lekkie gofry z orzeźwiającymi truskawkami i puszystą bitą śmietaną to świetny
pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami.
Składniki:
Gofry:
2
jajka
340g
mąki pszennej
1/3
szklanki oleju
2
szklanki mleka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3
łyżeczki cukru pudru
szczypta
soli
olej
do wysmarowania gofrownicy
Frużelina
truskawkowa:
200g
truskawek
30
cukru
80ml
wody
1
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
bita
śmietana
kilka
truskawek
Wykonanie:
1.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier i zmiksować
mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i całość
dokładnie wymieszać szpatułką.
2.
Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane
ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe
gofry studzić na metalowej kratce.
3.
Frużelina truskawkowa:
Truskawki
umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka,
dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i
energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
4. Gotowe gofry podawać z frużeliną truskawkową, bitą śmietaną i
plasterkami truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz