Domowe,
szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem
dojrzewających w słońcu soczystych moreli, posypane chrupiącą kruszonką to
świetna propozycja letniego deseru z sezonowymi owocami.
Składniki:
Ciasto:
500g
kefiru
4
jajka
130g
masła extra
200g
cukru
380g
mąki pszennej
100g
mąki kukurydzianej
5ml
aromatu waniliowego
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
Kruszonka
kukurydziana:
75g
mąki kukurydzianej
30g
cukru
50g
masła ekstra
Dodatkowo:
600g
moreli
3
łyżki brązowego cukru
2
łyżeczki bułki tartej
mąka
ziemniaczana
cukier
puder do posypania
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Morele umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i posypać brązowym cukrem.
2. Kruszonka kukurydziana:
Masło, mąkę kukurydzianą i
cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.
Ciasto:
Jajka
ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kefir, rozpuszczone masło, mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej
papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać mąką ziemniaczaną, ułożyć połówki
moreli i posypać kukurydzianą kruszonką.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym
czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie, to musi być pyszne
OdpowiedzUsuń