piątek, 5 czerwca 2020

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonką


Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem dojrzewających w słońcu soczystych moreli, posypane chrupiącą kruszonką to świetna propozycja letniego deseru z sezonowymi owocami.

Składniki:

Ciasto:
500g kefiru
4 jajka
130g masła extra
200g cukru
380g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
5ml aromatu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka kukurydziana:
75g mąki kukurydzianej
30g cukru
50g masła ekstra

Dodatkowo:
600g moreli
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki bułki tartej
mąka ziemniaczana
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Morele umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i posypać brązowym cukrem.

2. Kruszonka kukurydziana:
Masło, mąkę kukurydzianą i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kefir, rozpuszczone masło, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać mąką ziemniaczaną, ułożyć połówki moreli i posypać kukurydzianą kruszonką.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.







1 komentarz: