Aromatyczne
muszle nadziewane zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem czosnku i
greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość
gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka.
Składniki:
Farsz:
250g makaronu muszle
600g
mrożonego szpinaku
500g
fileta z kurczaka
130g
sera fety
2
cebule
2
ząbki czosnku
szczypta
gałki muszkatołowej
3
łyżki masła
olej
sól
pieprz
Sos
pomidorowy:
2
puszki pomidorów
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka słodkiej papryki
1
łyżeczka bazylii
100g
żółtego sera gouda
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej
wodzie.
2.
Filet z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i
odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju.
3.
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak
i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i
usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą,
pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować muszle
makaronu.
4.
Sos pomidorowy:
Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać paprykę ostrą, słodką i
chwilę smażyć. Następnie wlać pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia i
gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić
do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wylać sos
pomidorowy, ułożyć muszle szpinakowe i posypać startym żółtym serem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz