środa, 3 czerwca 2020

Letnia sałatka z grejpfrutem, kukurydzą i nutą orzecha


Sezonowa, kolorowa sałatka z owocową nutą, z delikatnym indykiem, mieszanką zdrowych sałat, złocistą, chrupiącą kukurydzą i prażonymi orzeszkami to świetna propozycja letniego, lekkiego obiadu jak również drugiego śniadania w pracy.

Składniki:

100g mix sałat
100g kukurydzy w puszce
1 grejpfrut
1 czerwona papryka
80g orzechów nerkowca
300g fileta z indyka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki curry
1 łyżka oleju kokosowego
sól
pieprz

Dressing:
4 łyżki oleju arachidowego
3 łyżki soku z grejpfruta
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filet z indyka umyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, curry, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.

2. Mix sałat umyć, osuszyć, a kukurydzę odsączyć z zalewy.

3. Grejpfrut pozbawić skóry, wyfiletować kawałki miąższu, a paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki.

4. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.

5. Dressing:
Do oleju arachidowego dodać ocet jabłkowy, sok z grejpfruta i miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać.

6. Na talerzu ułożyć mix sałat, kawałki indyka, miąższ grejpfruta, paprykę, kukurydzę, na wierzchu posypać prażonymi orzechami nerkowca. Całość polać przygotowanym dressingiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz