Sezonowa,
kolorowa sałatka z owocową nutą, z delikatnym indykiem, mieszanką zdrowych
sałat, złocistą, chrupiącą kukurydzą i prażonymi orzeszkami to świetna
propozycja letniego, lekkiego obiadu jak również drugiego śniadania w pracy.
Składniki:
100g
mix sałat
100g
kukurydzy w puszce
1
grejpfrut
1
czerwona papryka
80g
orzechów nerkowca
300g
fileta z indyka
1
łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/2
łyżeczki curry
1
łyżka oleju kokosowego
sól
pieprz
Dressing:
4
łyżki oleju arachidowego
3
łyżki soku z grejpfruta
1
łyżeczka miodu
1
łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Filet z indyka umyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do
kurczaka, curry, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju
kokosowym.
2.
Mix sałat umyć, osuszyć, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
3.
Grejpfrut pozbawić skóry, wyfiletować kawałki miąższu, a paprykę umyć i pokroić
w cienkie paseczki.
4.
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.
5.
Dressing:
Do
oleju arachidowego dodać ocet jabłkowy, sok z grejpfruta i miód. Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać.
6.
Na talerzu ułożyć mix sałat, kawałki indyka, miąższ grejpfruta, paprykę,
kukurydzę, na wierzchu posypać prażonymi orzechami nerkowca. Całość polać
przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz