Schłodzony
torcik na biszkopcie nasączonym migdałowym likierem, z mocno truskawkowym musem
i kremem stracciatella z kawałkami czekolady to moja propozycja na sezonowe
ciasto do letniej kawusi.
Składniki:
Biszkopt:
3
jajka
1/2
szklanka cukru
1/2
szklanki mąki pszennej
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3
łyżeczki kakao
szczypta
soli
Masa
stracciatella
500g
białego sera w wiaderku
500ml
śmietany 36%
5
płaskich łyżek żelatyny
3/4
szklanki mleka
3/4
szklanki cukru pudru
150g
mlecznej czekolady
Mus
truskawkowy:
400g
świeżych truskawek
2
galaretki truskawkowe
1
szklanka wrzątku
Poncz:
2
łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3
szklanki wrzątku
40ml
likieru amaretto
20ml
spirytusu
Dodatkowo:
200g
herbatników w czekoladzie o kształcie serca
wiórki
kokosowe
Wykonanie:
1.
Biszkopt:
Białka
ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
2.
Mus truskawkowy:
Galaretki
rozpuścić we wrzątku. Truskawki zblendować blenderem, dodać rozpuszczone
galaretkę i zagotować (nie gotować). Mus wystudzić i wlać do formy o średnicy 25cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na
około 30 minut.
3.
Masa stracciatella:
Czekoladę
zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z
cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w
połowie mleka a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Następnie
dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
4.
Poncz:
Kawę
rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto i spirytusem.
5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem a cały
obwód formy obłożyć herbatnikami z
czekolady. Następnie wylać połowę masy stracciatella, wstawić do lodówki na
20-30 minut. Po tym czasie ułożyć stężały mus truskawkowy i wylać pozostałą
masę stracciatella, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do
lodówki na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz