sobota, 2 maja 2020

Sałatka z pęczakiem, awokado, świeżymi pomidorkami i cytrusowym dressingiem


Szybka w przygotowaniu, zdrowa, jajeczna sałatka na bazie chrupiącej kaszy, świeżego awokado, delikatnych, słodkich pomidorków, pachnącego koperku i wyrazistych oliwek, która w połączeniu z cytrusowo - miodowym dressingiem smakuje obłędnie i jest znakomitą propozycją lekkiego dania obiadowego oraz drugiego śniadania.

Składniki:

200g kaszy jęczmiennej pęczak
5 jajek
260g pomidorków cherry
1 sztuka awokado
sok z cytryny
4 łyżki kukurydzy konserwowej
90g czarnych oliwek
3 łyżki posiekanego koperku
70g orzeszków ziemnych niesolonych

Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
soku z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.

2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

3. Pomidorki cherry umyć i pokroić na ćwiartki.

4. Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, pokroić na mniejsze części i skropić sokiem z cytryny.

5. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

6. Dressing: oliwę, sok z cytryny i pomarańczy wymieszać ze sobą, dodać miód, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

7. Sałatkę układać na większym półmisku lub talerzu według kolejności: kasza, pomidorki, jajka, awokado, kukurydza, oliwki,  całość posypać orzeszkami i koperkiem. Na końcu polać dressingiem, oprószyć solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz