Szybka w przygotowaniu, zdrowa, jajeczna
sałatka na bazie chrupiącej kaszy, świeżego awokado, delikatnych, słodkich
pomidorków, pachnącego koperku i wyrazistych oliwek, która w połączeniu z
cytrusowo - miodowym dressingiem smakuje obłędnie i jest znakomitą propozycją
lekkiego dania obiadowego oraz drugiego śniadania.
Składniki:
200g kaszy jęczmiennej pęczak
5 jajek
260g pomidorków cherry
1 sztuka awokado
sok z cytryny
4 łyżki kukurydzy konserwowej
90g czarnych oliwek
3 łyżki posiekanego koperku
70g orzeszków ziemnych niesolonych
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
soku z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
2.
Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
3.
Pomidorki cherry umyć i pokroić na ćwiartki.
4.
Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, pokroić na mniejsze części i skropić
sokiem z cytryny.
5.
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.
6.
Dressing: oliwę, sok z cytryny i pomarańczy wymieszać ze sobą, dodać miód,
wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
7.
Sałatkę układać na większym półmisku lub talerzu według kolejności: kasza,
pomidorki, jajka, awokado, kukurydza, oliwki,
całość posypać orzeszkami i koperkiem. Na końcu polać dressingiem,
oprószyć solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz