Jedna
z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z północnej Italii. Moja
wersja to ryż arborio pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem
świeżych warzyw, aromatycznych, soczystych kawałków indyka. Całość smakuje
rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad.
Składniki:
200g
ryżu arborio
600g
fileta z indyka
1l
bulionu drobiowego
3
ząbki czosnku
2
cebule
2
czerwone papryki
1
cukinia
1
puszka kukurydzy
100ml
białego wytrawnego wina
1/2
łyżeczki kurkumy
1
łyżeczka przyprawy do dań z drobiu
4
łyżki masła
1
garść świeżego tymianku
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filet z indyka umyć,
osuszyć, pokroić w kostkę, dodać posiekany świeży tymianek, oprószyć przyprawą
do dań z drobiu, kurkumą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić
na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na maśle.
2. Cukinię i papryki umyć, z
papryk usunąć gniazda nasienne i wraz z cukinią pokroić w kostkę, a kukurydzę
odsączyć z zalewy.
3. Cebulę i czosnek drobno
posiekać, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła, dodać ryż i smażyć kilka
minut aż ziarenka staną się szkliste. Podlać białym winem i smażyć aż wino
całkowicie odparuje. Następnie cały czas podlewać bulionem drobiowym aż do
momentu gdy ryż stanie się al dente. Następnie dodać papryki, cukinię i smażyć
aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać kukurydzę, filet, doprawić do smaku solą,
pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.
4. Risotto przed podanie posypać posiekanym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz