poniedziałek, 18 maja 2020

Risotto z indykiem i kolorowymi warzywami


Jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z północnej Italii. Moja wersja to ryż arborio pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżych warzyw, aromatycznych, soczystych kawałków indyka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

200g ryżu arborio
600g fileta z indyka
1l bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
2 cebule
2 czerwone papryki
1 cukinia
1 puszka kukurydzy
100ml białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy do dań z drobiu
4 łyżki masła
1 garść świeżego tymianku
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Filet z indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać posiekany świeży tymianek, oprószyć przyprawą do dań z drobiu, kurkumą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na maśle.

2. Cukinię i papryki umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne i wraz z cukinią pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła, dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Podlać białym winem i smażyć aż wino całkowicie odparuje. Następnie cały czas podlewać bulionem drobiowym aż do momentu gdy ryż stanie się al dente. Następnie dodać papryki, cukinię i smażyć aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać kukurydzę, filet, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.  

4. Risotto przed podanie posypać posiekanym tymiankiem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz