Lekki, puszysty czekoladowy wieniec z
wyrazistą, cytrusową alkoholową nutą, oblany delikatną białą czekoladą i podany
z plastrem świeżej, soczystej pomarańczy to świetna propozycja małej słodkości,
która również będzie znakomitą ozdobą naszego stołu.
Składniki:
5 jajek
300g mąki pszennej
250g masła extra
1 szklanka cukru
160ml likieru pomarańczowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50g mlecznej czekolady
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Polewa:
100g białej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 30%
1 pomarańcza
Wykonanie:
1.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach.
2.
Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać
aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy i ubite białka.
Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
3.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o kształcie
wieńca o pojemności 2 litrów.
4.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego
patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5.
Polewa: czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać
masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
6.
Gotowy wystudzony wieniec polać białą polewą i udekorować plasterkami
pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz