piątek, 10 kwietnia 2020

Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy


Lekki, puszysty czekoladowy wieniec z wyrazistą, cytrusową alkoholową nutą, oblany delikatną białą czekoladą i podany z plastrem świeżej, soczystej pomarańczy to świetna propozycja małej słodkości, która również będzie znakomitą ozdobą naszego stołu.

Składniki:

5 jajek
300g mąki pszennej
250g masła extra
1 szklanka cukru
160ml likieru pomarańczowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50g mlecznej czekolady
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy

Polewa:
100g białej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 30%
1 pomarańcza

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o kształcie wieńca o pojemności 2 litrów.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

5. Polewa: czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

6. Gotowy wystudzony wieniec polać białą polewą i udekorować plasterkami pomarańczy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz