Botwinka
to królowa wiosennych zup i bogactwo witamin zamkniętych w małym talerzu. Mój
przepis jest bardzo prosty, sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Wersja z jajkiem i młodymi ziemniaczkami pachnącymi świeżym koperkiem smakuje obłędnie
i jest propozycją pełnowartościowego, sezonowego obiadu.
Składniki:
3 duże
pęczki młodej botwinki
2
marchewki
2
ziemniaki
3
kostki rosół drobiowy Vegeta Natur
1
pęczek koperku
6
łyżek soku z cytryny
3
łyżki przyprawy w płynie Vegeta Natur
60
ml śmietany 30%
3
łyżki mąki pszennej
1
łyżeczka cukru
2
łyżki oleju
sól
i pieprz
Dodatkowo:
jajka
ugotowane na twardo
młode
ziemniaki
posiekany
koper
Wykonanie:
1.
Botwinę umyć, buraczki pokroić w małą kostkę, a łodygi i liście również drobno
pokroić.
2.
Marchewki i ziemniaki obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do
garnka na rozgrzany olej i chwilę smażyć. Następnie dodać buraczki, łodygi,
liście i wlać wodę. Następnie dodać kostki rosół drobiowy Vegeta Natur,
przykryć pokrywką i gotować około 20-25 minut. Po tym czasie dodać posiekany
koperek, sok z cytryny, cukier, przyprawę w płynie Vegeta Natur i całość
dokładnie wymieszać.
3.
Mąkę dokładnie wymieszać w 1/3 szklanki wody i gotową zawiesinę wlać do zupy,
wymieszać. Następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i
pieprzem. Zupę ponownie zagotować.
4. Botwinkę podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami posypanymi
koperkiem.
Wiosna za oknem rozkwita. Jednak nie możemy w pełni korzystać z jej uroków. Ale to nic straconego! Z Vegetą Natur przywracamy wiosnę w zaciszu naszych domów.
#durszlakXvegetanatur
#vegetanatur
#inspirowanenatura
Oj tak. U mnie dzieciaki uwielbiają :)
OdpowiedzUsuń