czwartek, 21 maja 2020

Botwinka


Botwinka to królowa wiosennych zup i bogactwo witamin zamkniętych w małym talerzu. Mój przepis jest bardzo prosty, sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wersja z jajkiem i młodymi ziemniaczkami pachnącymi świeżym koperkiem smakuje obłędnie i jest propozycją pełnowartościowego, sezonowego obiadu.

Składniki:

3 duże pęczki młodej botwinki
2 marchewki
2 ziemniaki
2 litry wody
1 pęczek koperku
6 łyżek soku z cytryny
60 ml śmietany 30%
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
sól i pieprz

Dodatkowo:
jajka ugotowane na twardo
młode ziemniaki
posiekany koper

Wykonanie:

1. Botwinę umyć, buraczki pokroić w małą kostkę, a łodygi i liście również drobno pokroić.

2. Marchewki i ziemniaki obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka na rozgrzany olej i chwilę smażyć. Następnie dodać buraczki, łodygi, liście i wlać wodę. Następnie dodać kostki rosół drobiowy Vegeta Natur, przykryć pokrywką i gotować około 20-25 minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, sok z cytryny, cukier, przyprawę w płynie Vegeta Natur i całość dokładnie wymieszać.

3. Mąkę dokładnie wymieszać w 1/3 szklanki wody i gotową zawiesinę wlać do zupy, wymieszać. Następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę ponownie zagotować.

4. Botwinkę podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami posypanymi koperkiem.


Wiosna za oknem rozkwita. Jednak nie możemy w pełni korzystać z jej uroków. Ale to nic straconego! Z Vegetą Natur przywracamy wiosnę w zaciszu naszych domów.



#durszlakXvegetanatur 

#vegetanatur 

#inspirowanenatura






1 komentarz: