Bardzo
słodkie, bezowe ciasto z orzeźwiającymi truskawkami, przełożone kremem
śmietanowym smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich
łasuchów.
Składniki:
Beza:
4
białka
200g
drobnego cukru
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka octu
szczypta
soli
Dodatkowo:
300g
śmietany 36%
1
łyżka cukru pudru
100g
świeżych truskawek
50g
białej czekolady
Wykonanie:
1.
Beza:
Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać partiami cukier i
miksować białka do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie
gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Następnie dodać mąkę, ocet i całość dokładnie
zmiksować.
2.
Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia
(wcześniej narysować ołówkiem kształt serca) wyciskając rozetki bezowe jedna obok
drugiej aby utworzyć bezowe serce.
3.
Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piec przez około 90-100 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do wystudzenia.
4.
Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na połówki.
5.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, a czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
6. Bezowe serce posmarować rozpuszczoną czekoladą, poczekać aż
zastygnie, wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego ubitą śmietaną i ułożyć
połówki truskawek, udekorować wedle uznania.
Uwielbiam bezę, ciasto wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń