Mięciutkie,
puszyste bułeczki z rabarbarem, waniliowym budyniem i chrupiącą kruszonką to
doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają
się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi.
Składniki:
Ciasto:
600g
mąki pszennej
3
jajka
50g
świeżych drożdży
300ml
mleka
100g
masła
140g
cukru
szczypta
soli
Budyń:
400ml
mleka
1
budyń waniliowy
1
łyżka cukru pudru
1
żółtko
Kruszonka:
100g
mąki pszennej
50g
cukru
50g
masła ekstra
Dodatkowo:
400g
rabarbaru
masło
do wysmarowania blaszki
1
jajko rozkłócone do posmarowania
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
1.
Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w kostkę.
2.
Budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej
rozpuścić budyń. Następnie dodać żółtko, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące
się mleko, zagotować i gotować kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do
wystudzenia.
3.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
4.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by
zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do
wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać
zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli.
Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie
odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż
podwoi swoją objętość.
5.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość
2-2,5 cm. Następnie wyciąć koła, przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem,
wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie i
pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
6.
Po tym czasie podrośnięte bułeczki, wypełnić budyniem, rabarbarem, posmarować
brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.
7. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.
Miodzio mniam mniam
OdpowiedzUsuńWłaśnie się robią. Tylko nie wiem co namieszałam ale musiałam dać więcej mąki ;p
OdpowiedzUsuń