sobota, 30 maja 2020

Spaghetti cake


Świetna i efektowna propozycja podania klasycznego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, soczystym kurczakiem, pachnącą świeżą natką, ciągnącym serem i aromatycznymi oliwkami.

Składniki:

400g makaronu spaghetti
200g ugotowanego mięsa z kurczaka np. udko
250g pomidorów koktajlowych
100g czarnych oliwek
160 koncentratu pomidorowego
300g żółtego sera
1 cebula
1 pęczek natki z pietruszki
2 jajka
3 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
sól
pieprz

Dodatkowo:
kilka pomidorków, oliwek i gałązka natki do dekoracji

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzić.

2. Żółty ser zetrzeć na tarce, natkę drobno posiekać.

3. Pomidory, oliwki przekroić na połówki, a mięso z kurczaka pokroić w kostkę.

4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso z kurczaka, pomidory, oliwki, chwilę smażyć, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i całość wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i jeszcze ciepłe przełożyć do makaronu, dodać jajka, starty żółty ser (zostawić trochę na wierzch), natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i całe spaghetti przełożyć do formy, wyrównując wierzch łyżką. Wierzch posypać resztą startego sera i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.

6. Wierzch spaghetti cake udekorować pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i świeżymi listkami natki z pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz