Świetna
i efektowna propozycja podania klasycznego makaronu spaghetti z mocno
pomidorowym sosem, soczystym kurczakiem, pachnącą świeżą natką, ciągnącym serem
i aromatycznymi oliwkami.
Składniki:
400g
makaronu spaghetti
200g
ugotowanego mięsa z kurczaka np. udko
250g
pomidorów koktajlowych
100g
czarnych oliwek
160
koncentratu pomidorowego
300g
żółtego sera
1
cebula
1
pęczek natki z pietruszki
2
jajka
3
łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
sól
pieprz
Dodatkowo:
kilka
pomidorków, oliwek i gałązka natki do dekoracji
Wykonanie:
1. Makaron ugotować al dente
w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
2. Żółty ser zetrzeć na
tarce, natkę drobno posiekać.
3. Pomidory, oliwki
przekroić na połówki, a mięso z kurczaka pokroić w kostkę.
4. Cebulę drobno posiekać,
zeszklić na maśle, dodać mięso z kurczaka, pomidory, oliwki, chwilę smażyć,
dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i całość wymieszać. Następnie
zdjąć z ognia i jeszcze ciepłe przełożyć do makaronu, dodać jajka, starty żółty
ser (zostawić trochę na wierzch), natkę z pietruszki i całość dokładnie
wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Formę o średnicy 23 cm
wysmarować masłem i całe spaghetti przełożyć do formy, wyrównując wierzch
łyżką. Wierzch posypać resztą startego sera i piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez około 30-35 minut.
6. Wierzch spaghetti cake udekorować pomidorkami koktajlowymi, czarnymi
oliwkami i świeżymi listkami natki z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz