Moja
wersja tradycyjnego barszczu podawana na naszym świątecznym stole podczas
Wielkanocnego śniadania. Mocna rozgrzewająca, wyraziście chrzanowa, pachnąca
wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem białej kiełbasy własnej roboty
smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości.
Składniki:
500g
wędzonego boczku
5
cebul
4
liście laurowe
500ml
żuru z butelki (zakwas)
120g
chrzanu
3
ząbki czosnku
100ml
śmietany 18%
4-5
ziemniaków
4
jajka
3
białe surowe kiełbasy
majeranek
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1.
Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę, ponacinać z
obu stron w poprzek i posypać majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego olejem, posypać jedną posiekaną cebulą i piec w piekarniku nagrzanym
do 190 stopni przez około 20 minut.
2.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka
wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka pokroić w
kostkę. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
3. Do wywaru po kiełbasie, dolać 1 litr wody, dodać pokrojony na plastry
boczek, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku.
Całość gotować kilka minut, dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5
minut. Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane
pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą
kostkę. Dwie cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, całość
chwilę smażyć i dodać do wywaru z ziemniakami. Gdy ziemniaki są już ugotowane,
wlać zakwas, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i pokrojone białka. Na samym
końcu dodać chrzan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Barszcz
chrzanowy podawać z upieczoną kiełbaską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz