Tradycyjne świąteczne kruche ciasto z mocno czekoladową polewą i orzeźwiającą konfiturą z
pomarańczy to świetna
propozycja słodkiego Wielkanocnego deseru.
Składniki:
Ciasto:
250g
mąki pszennej
125g
masła ekstra
4
łyżki cukru pudru
1
jajko
1/4
łyżeczki proszku do pieczenia
masło
do wysmarowania formy
Wypełnienie
mazurka:
200g
konfitury z pomarańczy
1
łyżeczka żelatyny
100g
mlecznej czekolady
90ml
śmietany 30%
2
łyżki masła
Dekoracja:
płatki
migdałowe
czekoladowe
jajka
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko
posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i dokładnie zagnieść na jednolite
ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy u mnie o kształcie jaja,
wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg w
postaci małych kuleczek ułożonych obok siebie. Piec w nagrzanym piekarniku do
180 stopni przez około 25-30 minut.
2.
Konfiturę z pomarańczy przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania,
chwilę gotować, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie
gorącą wylać na spód mazurka i pozostawić do wystudzenia.
3. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki
czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać
masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Następnie wylać na konfiturę pomarańczową
i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch mazurka
udekorować, płatkami migdałowymi, ciastkami w kształcie zająca i czekoladowymi
jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz