czwartek, 2 kwietnia 2020

Pomarańczowy mazurek z czekoladą


Tradycyjne świąteczne kruche ciasto z mocno czekoladową polewą i orzeźwiającą konfiturą z pomarańczy to świetna propozycja słodkiego Wielkanocnego deseru.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła ekstra
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy

Wypełnienie mazurka:
200g konfitury z pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny
100g mlecznej czekolady
90ml śmietany 30%
2 łyżki masła

Dekoracja:
płatki migdałowe
czekoladowe jajka

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wyłożyć dno formy u mnie o kształcie jaja, wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg w postaci małych kuleczek ułożonych obok siebie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25-30 minut.

2. Konfiturę z pomarańczy przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie gorącą wylać na spód mazurka i pozostawić do wystudzenia.

3. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Następnie wylać na konfiturę pomarańczową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch mazurka udekorować, płatkami migdałowymi, ciastkami w kształcie zająca i czekoladowymi jajkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz