Jajka
faszerowane pieczarkami, posypane przyjemnie pikantnym szczypiorkiem to ciekawy
pomysł na jajeczną przekąskę imprezowego stołu. Świetnie sprawdzą się również w
roli dania śniadaniowego.
Składniki:
7
jajek
400g
pieczarek
3
cebulki dymki
1
ząbek czosnku
2
łyżki masła
3
łyżki majonezu
1
pęczek szczypiorku
sól
morska
świeżo
mielony pieprz
Wykonanie:
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i
przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć
do miseczki, a białka ułożyć na talerzu.
2. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w
kostkę, a cebulki i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło,
przesmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut.
Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić
do wystudzenia.
3. Po tym czasie do pieczarek dodać
żółtka i zmiksować na drobno, ale nie całkiem na gładko. Następnie dodać majonez,
doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować
połówki białek i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Moje ulubione, pycha! :)
OdpowiedzUsuń