Świąteczny, szybki w przygotowaniu,
puszysty waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami to doskonała propozycja
Wielkanocnego ciasta.
Składniki:
Masa serowa waniliowa:
1kg sera z wiaderka
1 laska wanilii
2 galaretki cytrynowe
2 łyżeczki żelatyny
125ml mleka
3 łyżki cukru pudru
300ml śmietany 30%
500ml wrzątku wody
Dodatkowo:
180g biszkoptów
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki przezroczyste
500ml wrzątku
Wykonanie:
1. Spód blaszki o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć
biszkoptami.
2. Masa serowa waniliowa:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i
pozostawić do wystudzenia. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i
odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać pozostałe mleko, dodać miąższ z laski
wanilii, laskę wanilii, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie usunąć
laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Do miski
dodać ser, cukier puder, wlać ostudzoną galaretkę i zmiksować mikserem.
Następnie dodać mleko waniliowe z żelatyną, bitą śmietaną i całość dokładnie
wymieszać szpatułką.
3. Gotową masę serowo-waniliową wylać do tortownicy na
wyłożone biszkopty i wstawić do lodówki
na około 40 minut.
4. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, a galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku
i pozostawić do lekkiego stężenia. Połówki brzoskwiń ułożyć na wierzchu masy serowo
waniliowej i wylać tężejące galaretki. Następnie wstawić do lodówki na około 2
- 3 godziny.
Przecudowne ciasto jak i blog zapraszam na moj skromny blog
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuń