Nowatorskie danie Wielkanocne z pewnością będzie hitem
świątecznego stołu. Biała kiełbasa w postaci pachnących kotlecików w wyrazistym
sosie chrzanowym, z aromatyczną świeżą natką zachwyci swoim smakiem Waszych
gości.
Składniki:
Kotleciki:
650g surowej białej kiełbasy
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
pieprz
sól
bułka tarta
olej
świeża natka z pietruszki do posypania dania
Sos chrzanowy:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
200ml bulionu drobiowego
4 łyżki chrzanu
3 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Kotleciki:
Białą kiełbasę wycisnąć z flaka do miski, dodać jajko, czosnek
przeciśnięty przez praskę, paprykę i majeranek. Całość dokładnie wyrobić na
jednolitą masę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Formować kotleciki
średniej wielkości, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na
rozgrzanym oleju.
2. Sos chrzanowy:
W garnku roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać
bulion drobiowy. Gotować chwilę aby sos zgęstniał, następnie dodać chrzan,
śmietanę, całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.
3. Gotowe kotleciki przełożyć do sosu i posypać świeżą
natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz