sobota, 4 kwietnia 2020

Kotleciki z białej kiełbasy w aromatycznym sosie chrzanowym


Nowatorskie danie Wielkanocne z pewnością będzie hitem świątecznego stołu. Biała kiełbasa w postaci pachnących kotlecików w wyrazistym sosie chrzanowym, z aromatyczną świeżą natką zachwyci swoim smakiem Waszych gości.

Składniki:

Kotleciki:
650g surowej białej kiełbasy
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
pieprz
sól
bułka tarta
olej
świeża natka z pietruszki do posypania dania

Sos chrzanowy:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
200ml  bulionu drobiowego
4 łyżki chrzanu
3 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kotleciki:
Białą kiełbasę wycisnąć z flaka do miski, dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i majeranek. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Formować kotleciki średniej wielkości, obtoczyć w  bułce tartej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

2. Sos chrzanowy:
W garnku roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać bulion drobiowy. Gotować chwilę aby sos zgęstniał, następnie dodać chrzan, śmietanę, całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.

3. Gotowe kotleciki przełożyć do sosu i posypać świeżą natką z pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz