Jajka
faszerowane szynką, posypane przyjemnie pikantnym i aromatycznym szczypiorkiem
to ciekawy pomysł na jajeczną przekąskę imprezowego stołu. Świetnie sprawdzą
się również w roli śniadania.
Składniki:
7
jajek
200g
gotowanej i wędzonej szynki
3
łyżki majonezu
2
łyżeczki musztardy sarepskiej
2
pęczki szczypiorku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić,
obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć
do miseczki, a białka ułożyć na talerzu.
2. Szczypiorek drobno posiekać.
3. Szynkę zetrzeć na tarce o dużych
oczkach, a żółtka rozgnieść widelcem.
4. Do dużej miski przełożyć żółtka,
szynkę, szczypiorek, dodać majonez, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem
i całość dokładnie wymieszać.
5. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować
połówki białek i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz