Wielkanocna
czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na
świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich
domowników.
Składniki:
Pascha:
750g
twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego
150g
masła extra
100g
deserowej czekolady
50g
mlecznej czekolady
60g
kakao
2
łyżki cukru pudru
150g
orzechy ziemne bez soli
75g
suszonej żurawiny
Polewa:
80g
deserowej czekolady
4
łyżki śmietany 30%
1
łyżka masła
Wykonanie:
1.
Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze
kawałki.
2.
Pascha:
Masło
roztopić, dodać połamane w kostki czekolady, kakao, cukier puder i całość
dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Następnie wystudzić i
porcjami dodawać ser, cały czas mieszając aż powstanie jednolita serowo-czekoladowa
masa. Na samym końcu dodać suszoną żurawinę, posiekane orzechy i ponownie
całość dokładnie wymieszać.
3.
Gotową masę przełożyć do formy babki lub miseczki wyłożonej gazą, wierzch babki
wygładzić i wstawić do lodówki na około 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
4.
Polewa:
Czekoladę
i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i całość połączyć do
uzyskania konsystencji polewy.
5. Gotową paschę wyjąć z formy i polać polewą. Udekorować według uznania
np. czekoladowymi jajeczkami. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz