Udekorowane
wzorkiem marmurowym jajko na twardo faszerowane masą z awokado, posypane chrupiącym
sezamem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w
roli jajecznej imprezowej przekąski.
Składniki:
7
jajek
1
duże dojrzałe awokado
2
łyżki majonezu
sok
z 1 cytryny
1
łyżka sezamu
sól
morska
świeżo
mielony pieprz
niebieski
barwnik spożywczy
Wykonanie:
1. Jajka
ugotować, lekko ostudzić, obtłuc skorupki i ponownie włożyć do ciepłej wody
wymieszanej z niebieskim barwnikiem. Pozostawić na około 15-20 minut. Po tym
czasie obrać i przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka za pomocą
łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na półmisku.
2. Awokado
przekroić na pół, pozbawić pestki i pokroić na mniejsze części. Następnie
skropić sokiem z cytryny, dodać żółtka, majonez i zmiksować na gładki krem,
doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Farsz umieścić w szprycy, nafaszerować połówki
białek i posypać sezamem.
Uwielbiam awokado pod każdą postacią :D
OdpowiedzUsuń