Mocny
rozgrzewająca, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem świątecznego
jajka smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości. Jest
obowiązkową potrawą naszego Wielkanocnego stołu.
Składniki:
500g
wędzonego boczku
500ml
żuru z butelki (zakwas)
4
cebule
4
liście laurowe
3
ząbki czosnku
100ml
śmietany 18%
6
ziemniaków
4
łyżeczki majeranku
6
jajek
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1.
Boczek wędzony pokroić na plastry, przełożyć do garnka, dodać 2litry wody,
rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku. Całość
gotować kilka minut, dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut.
Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane
pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.
2.
Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą kostkę. Dwie cebule drobno posiekać,
zeszklić na oleju, dodać boczek, całość chwilę smażyć i dodać do wywaru z
ziemniakami. Gdy ziemniaki są już ugotowane, wlać zakwas i wcześniej
zahartowaną śmietanę. Na samym końcu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku
solą i pieprzem.
3.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki.
4. Biały barszcz podawać z ugotowanymi jajkami.
Tradycyjny żurek jest najlepszy!
OdpowiedzUsuń