niedziela, 5 kwietnia 2020

Migdałowy baranek


Moja wersja tradycyjnego świątecznego baranka, który nie wymaga pieczenia. Migdałowy baranek swoim smakiem z pewnością zaskoczy domowników, a wyglądem udekoruje wielkanocny stół.

Składniki:

550g mleka w proszku
4 łyżki masła extra
350g cukru pudru
1 ziemniak
1 jajko
7ml ekstrakt naturalny migdał
2 perełki czarne – posypka
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Formę baranka dokładnie wysmarować masłem.

2. Ziemniaka ugotować do miękkości bez dodatku soli, następnie lekko wystudzić i zmiksować na gładką masę.

3. Do miski wsypać cukier puder, mleko w proszku, dodać jajko, rozpuszczone masło, zmiksowanego ziemniaka, ekstrakt migdałowy i całość zmiksować do połączenia składników. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma na jednolitą masę bardzo podobną do konsystencji plasteliny.

4. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy baranka, dokładnie ugnieść aby nie powstały wolne przestrzenie. Wierzch wyrównać, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

5. Po tym czasie baranka wyciągnąć z formy. Żeby łatwiej wyszedł można formę potrzymać nad parą wodną. Gotowego baranka udekorować wstążką, a z czarnych perełek zrobić oczy.





1 komentarz: