Moja
wersja tradycyjnego świątecznego baranka, który nie wymaga pieczenia. Migdałowy
baranek swoim smakiem z pewnością zaskoczy domowników, a wyglądem udekoruje
wielkanocny stół.
Składniki:
550g
mleka w proszku
4
łyżki masła extra
350g
cukru pudru
1
ziemniak
1
jajko
7ml
ekstrakt naturalny migdał
2
perełki czarne – posypka
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Formę baranka dokładnie wysmarować masłem.
2.
Ziemniaka ugotować do miękkości bez dodatku soli, następnie lekko wystudzić i
zmiksować na gładką masę.
3.
Do miski wsypać cukier puder, mleko w proszku, dodać jajko, rozpuszczone masło,
zmiksowanego ziemniaka, ekstrakt migdałowy i całość zmiksować do połączenia
składników. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma na jednolitą masę
bardzo podobną do konsystencji plasteliny.
4.
Tak przygotowaną masę przełożyć do formy baranka, dokładnie ugnieść aby nie
powstały wolne przestrzenie. Wierzch wyrównać, owinąć folią spożywczą i wstawić
do lodówki na całą noc.
5. Po tym czasie baranka wyciągnąć z formy. Żeby łatwiej wyszedł można
formę potrzymać nad parą wodną. Gotowego baranka udekorować wstążką, a z czarnych
perełek zrobić oczy.
Robię go od kilku lat.Przepyszny.
OdpowiedzUsuń