sobota, 4 kwietnia 2020

Kokosowy mazurek z truskawkami


Moja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym truskawkową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą masy kokosowej. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła ekstra
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy

Wypełnienie mazurka:
6 łyżek konfitury z truskawek
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
6 łyżek mleka

Dekoracja:
wiórki kokosowe
czekoladowe jajka

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy u mnie w kształcie jajka wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg w postaci kwiatka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

2. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Po tym czasie stałą cześć mleczka przełożyć do miski, a powstałą wodę odlać (można wykorzystać do naleśników). Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać 3 łyżki mleka, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać.

3. Do mleka kokosowego dodać cukier i ubić przez kilka minut na wysokich obrotach. Następnie dodać wiórki kokosowe, wystudzoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać.

4. Konfiturą z truskawek wysmarować spód mazurka, wylać masę kokosową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie udekorować kwiatkami z ciasta, jajkami czekoladowymi i posypać wiórkami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz