Moja wersja tradycyjnego, niskiego,
słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym
spodem pokrytym truskawkową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą masy
kokosowej. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu.
Składniki:
Ciasto:
250g
mąki pszennej
125g
masła ekstra
4
łyżki cukru pudru
1
jajko
1/4
łyżeczki proszku do pieczenia
masło
do wysmarowania formy
Wypełnienie
mazurka:
6
łyżek konfitury z truskawek
1
puszka mleka kokosowego
3
łyżki wiórek kokosowych
3
łyżki cukru pudru
2
łyżeczki żelatyny
6
łyżek mleka
Dekoracja:
wiórki
kokosowe
czekoladowe
jajka
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko
posiekać siekaczką. Dodać jajko i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po
tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy u mnie w
kształcie jajka wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować
dekoracyjny brzeg w postaci kwiatka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 25-30 minut.
2.
Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Po tym czasie stałą cześć
mleczka przełożyć do miski, a powstałą wodę odlać (można wykorzystać do
naleśników). Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić do
napęcznienia. Po tym czasie podgrzać 3 łyżki mleka, dodać napęczniałą żelatynę
i dokładnie wymieszać.
3.
Do mleka kokosowego dodać cukier i ubić przez kilka minut na wysokich obrotach.
Następnie dodać wiórki kokosowe, wystudzoną żelatynę i całość dokładnie
wymieszać.
4. Konfiturą z truskawek wysmarować spód mazurka, wylać masę kokosową i wstawić do lodówki na około
1 godzinę. Po tym czasie udekorować kwiatkami z ciasta, jajkami czekoladowymi i
posypać wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz