Jajka
na twardo faszerowane masą z żółtka, delikatnym wędzonym łososiem, wyrazistym
ostrym chrzanem i posypane pachnącym świeżym szczypiorkiem z pewnością będą
hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej
przekąski.
Składniki:
7
jajek
100g
wędzonego łososia
2
łyżki majonezu
1
łyżka tartego chrzanu
4
łyżki posiekanego szczypiorku
kilka
kropel soku z cytryny
sól
morska
świeżo
mielony pieprz
Wykonanie:
1. Jajka
ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć
delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na
półmisku.
2. Łososia
drobno posiekać.
3. Żółtka
rozgnieść z majonezem i chrzanem za pomocą widelca na gładką masę, następnie dodać
łososia, sok z cytryny, szczypiorek, całość dokładnie wymieszać i doprawić do
smaku solą i pieprzem.
4. Farsz umieścić w worku cukierniczym i
nafaszerować połówki białek. Jajka udekorować szczypiorkiem i kawałkami łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz