piątek, 10 kwietnia 2020

Czekoladowy zajączek z jajkiem wielkanocnym


Domowy zajączek to fajny pomysł na świąteczną słodycz, która z pewnością będzie piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Czekoladowy zajączek swoim smakiem i wyglądem zachwyci Waszych gości.

Składniki:

500g mleka w proszku
60g kakao
350g cukru pudru
6 łyżek masła extra
150g ugotowanego ziemniaka
1 jajko
7ml aromatu pomarańczowego lub migdałowego
posypka cukrowa biała, zielona i niebieska
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Formę zajączka dokładnie wysmarować masłem.

2. Ziemniaka ugotować do miękkości bez dodatku soli, następnie lekko wystudzić i zmiksować na gładką masę.

3. Do miski wsypać mleko w proszku, kakao, cukier puder, dodać jajko, rozpuszczone masło, zmiksowanego ziemniaka, aromat i całość zmiksować do połączenia składników. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma na jednolitą masę bardzo podobną do konsystencji plasteliny.

4. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy zajączka, dokładnie ugnieść aby nie powstały wolne przestrzenie. Wierzch wyrównać, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

5. Po tym czasie zajączka wyciągnąć z formy. Aby łatwiej wyszedł można formę potrzymać chwilę nad parą. Gotowego zajączka udekorować wstążką, z białych perełek zrobić oczy, a z zielonych i niebieskich udekorować jajko, które trzyma zajączek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz