Domowy
zajączek to fajny pomysł na świąteczną słodycz, która z pewnością będzie piękną
dekoracją wielkanocnego stołu. Czekoladowy zajączek swoim smakiem i wyglądem
zachwyci Waszych gości.
Składniki:
500g
mleka w proszku
60g
kakao
350g
cukru pudru
6
łyżek masła extra
150g
ugotowanego ziemniaka
1
jajko
7ml
aromatu pomarańczowego lub migdałowego
posypka
cukrowa biała, zielona i niebieska
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Formę zajączka dokładnie wysmarować masłem.
2.
Ziemniaka ugotować do miękkości bez dodatku soli, następnie lekko wystudzić i
zmiksować na gładką masę.
3.
Do miski wsypać mleko w proszku, kakao, cukier puder, dodać jajko, rozpuszczone
masło, zmiksowanego ziemniaka, aromat i całość zmiksować do połączenia
składników. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma na jednolitą masę
bardzo podobną do konsystencji plasteliny.
4.
Tak przygotowaną masę przełożyć do formy zajączka, dokładnie ugnieść aby nie
powstały wolne przestrzenie. Wierzch wyrównać, owinąć folią spożywczą i wstawić
do lodówki na całą noc.
5. Po tym czasie zajączka wyciągnąć z formy. Aby łatwiej wyszedł można
formę potrzymać chwilę nad parą. Gotowego zajączka udekorować wstążką, z
białych perełek zrobić oczy, a z zielonych i niebieskich udekorować jajko,
które trzyma zajączek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz