Szybkie
w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z kajmakiem i czekoladowymi jajeczkami z
pewnością będą dekoracją wielkanocnego stołu. Jest to nie tylko fajny pomysł na
odrobinę słodkości dla najmłodszych, ale również smakowity słodki dodatek do
kawy dla dorosłych.
Składniki:
160g
mąki pszennej
100g
masła
75g
cukru pudru
1
jajko
35g
kakao
szczypta
soli
olej
do wysmarowania formy
Dodatkowo:
13
łyżek masy kajmakowej
39
kolorowych czekoladowych jajeczek
Wykonanie:
1.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, pokrojone na mniejsze kawałki
masło, cukier, jajko i kakao. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść i
wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zlepić w kulę, zawinąć w
folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
2.
Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
3.
Schłodzone ciasto włożyć do wyciskarki do czosnku i wyciskać ciasto na papier,
tworząc kształt ptasich gniazd. Na środku każdego ciasteczka zrobić wgłębienie
nakrętką od butelki, po to aby później można włożyć w nie jajeczka. Gotowe
ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po
tym czasie pozostawić do wystudzenia.
4. Do każdego ciasteczka włożyć po 1 łyżce kajmaku i 3 czekoladowe
jajeczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz