środa, 1 kwietnia 2020

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami


Domowe ciasto drożdżowe z kremem czekoladowym, uprażonymi orzeszkami i polewą czekoladową to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec w formie babki z czekoladą smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi.

Składniki:

Ciasto drożdżowe;
400g mąki pszennej
75g masła extra
40g świeżych drożdży
110g cukru
2 jajka
150ml ciepłego mleka
skórka otarta z 1 pomarańczy
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 łyżek kremu czekoladowego
65g orzeszków ziemnych niesolonych
masło do wysmarowania formy
2 łyżki bułki tartej

Polewa czekoladowa:
100g białej czekolady
100g śmietany 30%
25g miodu
5g żelatyny
40ml wody

Dekoracja:
jajeczka czekoladowe w różnych kolorach i rozmiarach
świeże kwiaty
kawałek zielonego ciasta np. szpinakowego lub posypka zielona imitująca trawę

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć przełożyć do szklanki, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem, skórkę z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera aż do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na gładkie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować kremem czekoladowym, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem (forma babki powinna być dokładnie wysmarowana masłem i obsypana bułką). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Gotowe ciasto  wystudzić i wyjąć z formy.

4. Polewa czekoladowa:
Żelatynę namoczyć w wodzie, dokładnie wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę wymieszać z miodem, zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

5. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać pokruszonym zielonym ciastem, udekorować czekoladowymi jajeczkami i świeżymi kwiatami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz