Domowe
ciasto drożdżowe z kremem czekoladowym, uprażonymi orzeszkami i polewą
czekoladową to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec
w formie babki z czekoladą smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej
czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi.
Składniki:
Ciasto
drożdżowe;
400g
mąki pszennej
75g
masła extra
40g
świeżych drożdży
110g
cukru
2
jajka
150ml
ciepłego mleka
skórka
otarta z 1 pomarańczy
100g
kandyzowanej skórki pomarańczowej
6
łyżek kremu czekoladowego
65g
orzeszków ziemnych niesolonych
masło
do wysmarowania formy
2
łyżki bułki tartej
Polewa
czekoladowa:
100g
białej czekolady
100g
śmietany 30%
25g
miodu
5g
żelatyny
40ml
wody
Dekoracja:
jajeczka
czekoladowe w różnych kolorach i rozmiarach
świeże
kwiaty
kawałek
zielonego ciasta np. szpinakowego lub posypka zielona imitująca trawę
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć przełożyć do szklanki, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i
odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier,
jajka, mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem, skórkę z pomarańczy,
kandyzowaną skórkę pomarańczową i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie
wymieszać za pomocą miksera aż do połączenia składników. Następnie ciasto
przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na gładkie elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 30 cm,
posmarować kremem czekoladowym, posypać podprażonymi na suchej patelni i
posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć
do formy babki z kominem (forma babki powinna być dokładnie wysmarowana masłem
i obsypana bułką). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia.
3.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez
około 40 minut. Gotowe ciasto wystudzić
i wyjąć z formy.
4.
Polewa czekoladowa:
Żelatynę
namoczyć w wodzie, dokładnie wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę
wymieszać z miodem, zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną w kostki czekoladę
i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać napęczniałą żelatynę i całość
dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
5. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać pokruszonym zielonym
ciastem, udekorować czekoladowymi jajeczkami i świeżymi kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz