Krucha tarta z jabłkami i delikatną bitą
śmietaną to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się
na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych.
Składniki:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła extra
60g cukru pudru
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
Mus
jabłkowy:
720g
prażonych jabłek (ze słoika)
1
galaretka krystaliczna lub zielona np. jabłkowa
3
łyżeczka żelatyny
1/2
szklanka wody
Bita
śmietana:
500ml
śmietany 36%
3
łyżki cukru pudru
cynamon
kolorowe
perełki dekoracyjne
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do
pieczenia, cukier puder, kawałki
pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i
wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez
około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do
formy tarty o średnicy
26 cm wysmarowanej masłem. Tartę nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez około 25-30 minut.
2. Mus
jabłkowy:
Jabłka
przełożyć do garnka, wlać wodę i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby
się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę
zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać
2 łyżki wody i dodać napęczniałą
żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do
lekkiego stężenia.
3. Bita
śmietana:
Mikserem
ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
4. Tartę wypełnić musem
jabłkowym i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć bitą
śmietanę, posypać cynamonem i na całości ułożyć perełki dekoracyjne. Ponownie
wstawić do lodówki na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz