Szybka
i łatwa w przygotowaniu kolorowa, sezonowa sałatka ze świeżej rukoli,
soczystego melona, dojrzewających w słońcu koktajlowych pomidorków, wyrazistego
w smaku wędzonego łososia i delikatnej mozzarelli. Polana dressingiem o
owocowej nucie i mocnym koperkowym akcencie, posypana chrupiącym słonecznikiem
smakuje obłędnie.
Składniki:
1
melon
100g
rukoli
130g
wędzonego łososia w plastrach
1
zielony ogórek
120g
mini mozzarelli
10
pomidorków koktajlowych
50g
pestek słonecznika
sól
i pieprz
Dressing:
6
łyżek oliwy z oliwek
3
łyżka miodu
1łyżka
octu jabłkowego
1
łyżka świeżego posiekanego koperku
2
łyżki soku z cytryny
sól
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1.
Melona przekroić na pół i z miąższu wydrążyć specjalną łyżeczką kulki (w
przypadku gdy nie mamy takiej łyżeczki to wystarczy pokroić w kostkę).
2.
Rukolę umyć i osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy.
3.
Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ogórka obrać i pokroić na grubsze półplasterki.
4.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
5.
Dressing:
Składniki
sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby
się przegryzły.
6.
Na talerzu ułożyć rukolę, łososia, melon, ser mozzarella, posypać słonecznikiem,
wymieszać i polać dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz