poniedziałek, 23 marca 2020

Sałatka z melonem, wędzonym łososiem i chrupiącym słonecznikiem


Szybka i łatwa w przygotowaniu kolorowa, sezonowa sałatka ze świeżej rukoli, soczystego melona, dojrzewających w słońcu koktajlowych pomidorków, wyrazistego w smaku wędzonego łososia i delikatnej mozzarelli. Polana dressingiem o owocowej nucie i mocnym koperkowym akcencie, posypana chrupiącym słonecznikiem smakuje obłędnie.

Składniki:

1 melon
100g rukoli
130g wędzonego łososia w plastrach
1 zielony ogórek
120g mini mozzarelli
10 pomidorków koktajlowych
50g pestek słonecznika
sól i pieprz

Dressing:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżka miodu
1łyżka octu jabłkowego
1 łyżka świeżego posiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Melona przekroić na pół i z miąższu wydrążyć specjalną łyżeczką kulki (w przypadku gdy nie mamy takiej łyżeczki to wystarczy pokroić w kostkę).

2. Rukolę umyć i osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy.

3. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ogórka obrać i pokroić na grubsze półplasterki.

4. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

5. Dressing:
Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły.

6. Na talerzu ułożyć rukolę, łososia, melon, ser mozzarella, posypać słonecznikiem, wymieszać i polać dressingiem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz