Danie
z klasycznego makaronu w kształcie długich, płaskich, grubych wstążek,
delikatnego, soczystego pieczonego łososia, które dzięki wyrazistym, pachnącym
składnikom, takim jak sos sojowy, orzeźwiający sok z limonki, pikantny sos
chilli przełamany słodkością miodu czy chrupiące orzeszki pozwoli nam poznać
smaki kuchni azjatyckiej.
Składniki:
350g
fileta z łososia
1
brokuł
200g
makaronu tagliatelle
75g
orzechów nerkowca
pęczek
natki z pietruszki
sól
świeżo
zmielony pieprz
1
łyżeczka cukru
Sos:
75ml
jasnego sosu sojowego
50ml
wody
1
łyżka soku z limonki
3
łyżki sosu chilli
3
łyżki miodu
Wykonanie:
1.
Łososia umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem i
piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Upieczonego
łososia podzielić na mniejsze kawałki.
2.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku z
dodatkiem cukru, odcedzić.
3.
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
4.
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, a natkę z pietruszki posiekać.
5.
Sos: Połączyć wszystkie składniki sosu , a następnie dokładnie wymieszać.
6.
Do głębokiej patelni wlać sos, dodać makaron, ugotowane różyczki brokułu,
wszystko dokładnie wymieszać, gotować około 3 minuty cały czas mieszając,
następnie dodać kawałki upieczonego łososia i całość gotować kolejne 3 minuty delikatnie
mieszając.
7. Makaron z brokułem i łososiem wyłożyć na talerze, posypać uprażonymi
orzechami i posiekaną natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz