piątek, 20 marca 2020

Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach


Danie z klasycznego makaronu w kształcie długich, płaskich, grubych wstążek, delikatnego, soczystego pieczonego łososia, które dzięki wyrazistym, pachnącym składnikom, takim jak sos sojowy, orzeźwiający sok z limonki, pikantny sos chilli przełamany słodkością miodu czy chrupiące orzeszki pozwoli nam poznać smaki kuchni azjatyckiej.

Składniki:

350g fileta z łososia
1 brokuł
200g makaronu tagliatelle
75g orzechów nerkowca
pęczek natki z pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka cukru

Sos:
75ml jasnego sosu sojowego
50ml wody
1 łyżka soku z limonki
3 łyżki sosu chilli
3 łyżki miodu

Wykonanie:

1. Łososia umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Upieczonego łososia podzielić na mniejsze kawałki.

2. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru, odcedzić.

3. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.

4. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, a natkę z pietruszki posiekać.

5. Sos: Połączyć wszystkie składniki sosu , a następnie dokładnie wymieszać.

6. Do głębokiej patelni wlać sos, dodać makaron, ugotowane różyczki brokułu, wszystko dokładnie wymieszać, gotować około 3 minuty cały czas mieszając, następnie dodać kawałki upieczonego łososia i całość gotować kolejne 3 minuty delikatnie mieszając.

7. Makaron z brokułem i łososiem wyłożyć na talerze, posypać uprażonymi orzechami i posiekaną natką z pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz