sobota, 22 lutego 2020

Serowe rogaliki z nutą cynamonu


Pieczone, dwukolorowe, chrupiące serowe ciasteczka w kształcie rogalików z pachnącym cynamonem to moja propozycja dla fanów łatwych i szybkich w wykonaniu małych słodkości.

Składniki:

Ciasto jasne:
330g mąki pszennej
180g masła extra
250g białego półtłustego sera
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1/2  łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
300g mąki pszennej
180g masła extra
250g białego półtłustego sera
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1/2  łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżeczki kakao

Cukier cynamonowy:
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem.

2. Ciasto jasne:
Ser zmielić trzykrotnie. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, ser, cukry, jajko i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 6 części.

3. Ciasto ciemne:
Ser zmielić trzykrotnie. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, ser, cukry, jajko, kakao i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 6 części.

4. Następnie każdą z części z każdego koloru ciasta rozwałkować dość cienko na kształt koła. Na ciemne ciasto położyć jasne i pociąć na 8 trójkącików, przesunąć o 1 cm aby na siebie nie zachodziło, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym, zwinąć w rogaliki.

5. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowana olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-35 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz