Pieczone,
dwukolorowe, chrupiące serowe ciasteczka w kształcie rogalików z pachnącym
cynamonem to moja propozycja dla fanów łatwych i szybkich w wykonaniu małych
słodkości.
Składniki:
Ciasto
jasne:
330g
mąki pszennej
180g
masła extra
250g
białego półtłustego sera
6
łyżek cukru pudru
4
łyżeczki cukru wanilinowego
1
jajko
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto
ciemne:
300g
mąki pszennej
180g
masła extra
250g
białego półtłustego sera
6
łyżek cukru pudru
4
łyżeczki cukru wanilinowego
1
jajko
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4
łyżeczki kakao
Cukier
cynamonowy:
1
łyżeczka cynamonu
3
łyżeczki cukru
Dodatkowo:
1
jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem.
2.
Ciasto jasne:
Ser
zmielić trzykrotnie. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło,
ser, cukry, jajko i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i
wyrobić do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 6 części.
3. Ciasto ciemne:
Ser
zmielić trzykrotnie. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło,
ser, cukry, jajko, kakao i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść
rękoma i wyrobić do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 6 części.
4. Następnie każdą z części
z każdego koloru ciasta rozwałkować dość cienko na kształt koła. Na ciemne
ciasto położyć jasne i pociąć na 8 trójkącików, przesunąć o 1 cm aby na siebie
nie zachodziło, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym,
zwinąć w rogaliki.
5. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowana olejem i piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz