Doskonale
wypieczone, zrumienione paluchy nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze
świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to
ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu, delikatnej przystawki lub imprezowej
przekąski.
Składniki:
Ciasto:
500g
mąki pszennej
50g
świeżych drożdży
300ml
ciepłej wody
1
łyżeczki cukru
1
łyżeczki soli
1
łyżka oliwy z oliwek
Pesto:
40g
świeżej bazylii
60g
orzeszków ziemnych
1
ząbek czosnku
60ml
oliwy z oliwek
10ml
soku z cytryny
30g
żółtego sera
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Drożdże wkruszyć do wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę, sól i cukier przełożyć do miski, wymieszać, dodać oliwę z oliwek, wodę z drożdżami
i całość dokładnie wyrobić rękoma aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
Pesto:
Wszystkie
składniki przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku
solą i pieprzem.
3. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z części rozwałkować na kształt
prostokąta i pociąć na paski o grubości 3 cm (długość dowolna). Paski ciasta
posmarować przygotowanym pesto i każdy pasek złożyć na pół, a następnie złapać
rękoma za dwa końce i skręcić w spiralkę, ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz