wtorek, 24 marca 2020

Paluchy zakręcone bazylią


Doskonale wypieczone, zrumienione paluchy nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu, delikatnej przystawki lub imprezowej przekąski.

Składniki:

Ciasto:
500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
300ml ciepłej wody
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Pesto:
40g świeżej bazylii
60g orzeszków ziemnych
1 ząbek czosnku
60ml oliwy z oliwek
10ml soku z cytryny
30g żółtego sera
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszyć do wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę, sól i cukier przełożyć do miski, wymieszać, dodać oliwę z oliwek, wodę z drożdżami i całość dokładnie wyrobić rękoma aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Pesto:
Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta i pociąć na paski o grubości 3 cm (długość dowolna). Paski ciasta posmarować przygotowanym pesto i każdy pasek złożyć na pół, a następnie złapać rękoma za dwa końce i skręcić w spiralkę, ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz